Presedintele israelian Shimon Peres a respins dur, marti, eforturile europenilor de a pune capat ofensivei israeliene in Fasia Gaza, subliniind ca Ierusalimul nu este ingrijorat de imaginea sa in lume, potrivit biroului sefului statului.

"Europa ar trebui sa deschida ochii. Nu facem relatii publice. Noi combatem terorismul si avem dreptul absolut de a ne apara cetatenii", i-a transmis Peres, laureat al premiului Nobel pentru pace, delegatiei ministeriale europene la Ierusalim, potrivit NewsIn.

"Imaginea Israelului este puternic deteriorata" de refuzul de a asculta apelurile comunitatii internationale la un armistitiu, i-a raspuns lui Shimon Peres comisarul european pentru relatii internationale, Benita Ferrero-Waldner, potrivit unui comunicat al presedintiei israeliene.

In pofida presiunilor internationale, in timpul unei intalniri la Ierusalim luni seara cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, premierul israelian in exercitiu Ehud Olmert a respins orice armistitiu in lipsa unei asigurari privind incetarea tirurilor cu rachete lansate de Gaza asupra teritoriului israelian.

La randul sau, seful diplomatiei israeliene Tzipi Livni a transmis delegatiei europene, care cerea un armistitiu imediat, ca Israelul nu va ajunge la "niciun acord cu terorismul", facand referire la miscarea islamista Hamas, care controleaza Fasia Gaza.

De la declansarea sa, la 27 decembrie, ofensiva israeliana in Fasia Gaza, al carei obiectiv declarat este de a pune capat tirurilor cu rachete palestiniene, a provocat moartea a 580 de palestinieni si ranirea altor 2.780, potrivit surselor medicale palestiniene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.