Guvernul de la Bruxelles s-a declarat pregatit sa primeasca in Belgia, alaturi de alte state europene, copiii raniti in timpul ofensivei israeliene din Fasia Gaza, pentru ca acestia sa fie "ingrijiti in conditii adecvate", relateaza AFP.

"Belgia se declara dispusa sa participe, in cadrul unei initiative europene, la o operatiune de repatriere a copiilor raniti in operatiunile militare actuale din Fasia Gaza, pentru a fi ingrijiti in conditii adecvate", a anuntat Guvernul intr-un comunicat, potrivit NewsIn.

Guvernul premierului Herman Van Rompuy, format in urma cu o saptamana, a deblocat "500.000 de euro pentru ajutor alimentar, ca un prim raspuns la criza umanitara" din Gaza, continua textul.

"Belgia isi exprima ingrijorarea fata de situatia umanitara din Gaza" si "face apel pentru un armistitiu imediat si pentru reintoarcerea cat mai rapid posibil la logica unei solutii negociate", a adaugat Guvernul belgian. Acesta mai doreste ca "intrarea ajutoarelor umanitare in Fasia Gaza sa devina posibila urgent, prin redeschiderea completa a punctelor de acces".

Pe de alta parte, comisarul european pentru dezvoltare, belgianul Louis Michel, a declarat la postul de radio Bel-RTL ca "va fi nevoie de 300 de camioane pe zi pentru a imbunatati conditiile de viata extreme ale civililor palestinieni", dar ca "numai 50 dintre acestea vor intra astazi (marti - n.red.) in regiunile sinistrate".

Michel a mai subliniat ca "530.000 de persoane nu au acces la apa potabila, spitalele nu mai spala asternuturile, canalele de scurgere dau pe afara".

In aceeasi linie, ambasadorul palestinian la Bucuresti, Ahmed Majdalani, a cerut ajutor umanitar si medical autoritatilor romane, referindu-se inclusiv la posibilitatea ca Romania sa gazduiasca si sa trateze o parte din ranitii din Fasia Gaza. "Romania poate sa joace rolul de a presa Israelul sa opreasca atacurile, dar poate avea si un rol umanitar, de a trimite ajutoare umanitare si medicale poporului palestinian. Asta am cerut de la domnul ministru de externe: interventia Romaniei si posibilitatea de a primi un numar de raniti pentru tratament", a declarat Majdalani la Realitatea FM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.