Pare ca razboiul este la distanta mica de noi, institutiile media aducandu-l foarte aproape prin intermediul imaginilor sau al relatarilor de pe blogurile palestinienilor. "Este foarte greu de imaginat faptul ca intr-o secunda, poate chiar in momentul acesta cat vorbesc cu voi la telefon, s-ar putea intampla ceva rau cu mine sau familia mea, declara o jurnalista palestiniana pentru CNN.
Fida Qishta isi relateaza experientele terifiante ale razboiului si prin intermediul blogului Moments of Gaza, unde scriu mai multi activisti pentru Eliberarea Gazei.

Fida nu a dormit aproape deloc in ultimele 10 zile, in timp ce Israelul isi continua atacul asupra Gazei, justificandu-si actiunea drept un raspuns la atacul cu rachete cu raza larga de actiune al militantilor Hamas asupra sa.

Qishta scrie furioasa despre ororile pe care le vede. "Soldatii israelieni sunt niste canibali. Nu le pasa ca sunt civili, copii si femei. De cele mai multe ori sunt atacti oamenii simpli, casele lor".

Fida traieste in orasul Rafah, din Fasia Gaza si este jurnalist freelencer, regizor si coordantor al organizatiei International Solidarity Movement (Miscarea Internationala de Solidaritate).

Pe internet este disponibil si un interviu telefonic cu Fida Qishta, datat 2 ianuarie 2009. "Nu stiu ce am facut mai exact pentru a fi atacati in acest fel. Copii, femei… Spre exemplu ce s-a intamplat cu cateva zile in urma cand au atacat un adapost pentru copii… Ce parere aveti despre felul cum au reactionat organizatiile internationale? Ei nu vad ce se intampla in Gaza? S-au distantat. Spun ca poporul din Gaza accepta Hamas (…) Avem nevoie ca lumea sa ne priveasca atfel, sa oprim acest genocid. Cu ce au gresit acesti copii? Au lansat ei bombe in Israel?..."

Interviul telefonic cu Fida Qishta

In acelasi timp, blogul palestinian SabbahBlog ne tine la curent cu imagini terifiante din Gaza, subliniind ca acestea nu sunt transmise de CNN.

Laila El-Haddad, stabilita in Carolina de Nord, se autodescrie pe blogul ei, "A mother from Gaza (O mama din Gaza)" ca fiind "jurnalista, mama, palestiniana aflata sub ocupatie, toate intr-o singura fiinta".

Laila relateaza aici experienta tatalui ei locuitor al orasului Gaza, cu care inca mai reuseste sa comunice prin intermediul telefonului.

"<<Eu si tatal meu am aparut impreuna vorbind la telefon pe postul CNN. Tatal meu vorbea calm, din Gaza asediata in timp ce lumea era luminata doar de bombele israeliene…distrug tot ce este frumos si traieste>>, spunea tatal meu.

Acum, AP spune ca reteaua de telefonie din Gaza este pe punctual de a intra in colaps. Nu stiu pana cand voi mai putea sa comunic cu parintii mei.

Acum ii sun in fiecare ora, uneori la cateva minute, de fiecare data cand vad la televizor ca au fost noi bombardamente. Uneori ma suna ca sa se asigure: <<Ce se intampla, ce se intampla…>>, repeta ingrijorat si obsesiv, tatal meu. <<A fost de parca ar fi bombardat strada noastra din adancul pamantului. Nu vad nimic. Nu inteleg ce se intampla. Ce spun stirile?>>, intreaba nebuneste, disperat dupa orice farama de informatie care sa dea sens terorii abatute deasupra lor...

Aseara, tatal meu a incercat sa imi comunice un singur mesaj: <<Tot auzim ca israelienii vor sa elimine Hamas. Dar de fapt noi suntem tinta aici, civilii sunt tinta, nu HAMAS. Ieri a murit o familie intreaga… Moartea lor nu o sa faca Israelul mai sigur si nu o sa opreasca rachetele>> (…)

Laila, vorbind la CNN, cu tatal ei

In acelasi timp, ultimele stiri de la CNN, anunta ca razboiul continua in Gaza si ca ororile sale sadesc seminte ale urii in sufletele copiilor palestinieni, resurse ale violentelor si ale razboiului pentru viitor.

Copiii au vazut imagini infioratoare: prietenii lor raniti sau omorati, trupuri insangerate pe strazi, relateaza CNN.
"Cand o sa ne facem mari, o sa ii bombardam si noi", a spus un copil ranit, pentru Hamas TV.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.