Leon Panetta, desemnat luni director al CIA, este la 70 de ani un democrat mai presus de orice suspiciune, specialist pe probleme bugetare, fost secretar general al Casei Albe in perioada Bill Clinton si specialist in politici publice.

Nascut in 1938 in California intr-o familie de imigranti italieni, Panetta a servit mereu interesul general, de la intrarea sa in armata (1964-1966) pana la preluarea functiei de membru al Camerei Reprezentantilor, asumata timp de 16 ani, relateaza NewsIn.

Dupa ce a studiat dreptul la Universitatea Santa Clara din California, unde preda si astazi, tanarul este pentru scurt timp avocat, dar apoi se implica in politica. Asistent parlamentar in 1966, el intra in 1969 in cabinetul ministrului sanatatii, educatiei si protectiei sociale, devine directorul Biroului american pentru drepturi cvile, apoi, in 1970, lucreaza la primaria din New York.

Este ales in Camera Reprezentantilor pentru prima data in 1977 si prezideaza mai ales comisia pentru buget. Este chemat de Bill Clinton in 1994 ca secretar general al Casei Albe si renunta atunci la locul de senator.

Tactul sau si competenta tehnica ii permit sa-si exercite, din umbra, talentele in fata unui Congres dominat de republicani. Este apludat mai ales pentru ca a negociat si a permis adoptarea unui buget de compromis in 1996. Dupa aceasta experienta in inaltele sfere ale puterii, Panetta infiinteaza impreuna cu sotia sa, Sylvia, o fundatie, The Panetta Institute, care incearca sa promoveze pe langa tinerii merituosi virtutile unui angajament in serviciul public.

In paralel, face parte timp de sase ani din comitetul director al New York Stock Exchange (1997-2003) si este membru a zeci de organizatii si asociatii.

Alegerea sa pentru functia de director al CIA a fost surprinzatoare. " Nu am fost informata despre alegerea lui Panetta pentru aceasta functie", a spus, iritata, senatarea democrata Diane Feinstein, care va prezida comisia pentrru informatii din Senat. "Pozitia mea a fost mereu ca CIA este mai bine servita de un profesionist in informatii", a subliniat ea. Surprinzatoare, alegerea unei personalitati politice mai degraba decat a unui inalt responsabil in informatii ar urma insa, potrivit expertilor, sa refaca, macar partial, credibilitatea unei agentii lezate de scandalul Guantanamo si cel al tehnicilor de interogare asemanatoare cu tortura.

"Iata un om care va fi credibil pe langa democratii din Congres, care aduce un punct de vedere din afara si stie cum functioneaza Casa Alba, ceea ce este un plus", a spus James Lewis, expert in informatii la Centrul de studii strategice si internationale.

"Au nevoie de cineva cunoscut in cercul politic din Washington, care poate spune 'Nu va ingrijorati, totul este sub control' ", a spus John Pike, directorul site-ului Globalsecurity.org. Prima sa misiune va fi "sa tina Agentia departe de atentia mediatica", a spus el.

Panetta va fi plasat sub autoritatea amiralului in retragere Dennis Blair, care va fi numit director national pentru informatii, potrivit unor surse din echipa lui Barack Obama. Amiralul Blair va mosteni un post creat dupa atentatele din 11 septembrie 2001, cu misiunea de a prezida peste intreaga comunitate americana de informatii, inclusiv CIA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.