Despartite de numai 32 de km, care apartin Israelului, Fasia Gaza si Cisiordania, cele doua teritorii ramase palestinienilor, cu conduceri adverse, par ca se departeaza pe zi ce trece, politic si chiar social. Avansul continuu al asezarilor israeliene in Cisiordania poate provoca insa, curand, si aici aceleasi frustrari si revendicari precum cele din Gaza, adica urmatoarea criza de nerezolvat.

Mitingurile de protest impotriva bombardamentelor israeliene din Fasia Gaza la care au luat parte parlamentarii palestinieni din Cisiordania au degenerat in confruntari violente intre factiunile adverse.
Ceea ce trebuia sa fie un semn al unitatii si solidaritatii arabilor palestinieni a demonstrat inca odata diviziunile profunde si conflictele dintre Hamas, Fatah si celelalte grupari politice palestiniene.

Mai mult, manifestatiile de anti-israeliene din Cisiordania au fost mai putine si de mai mica amploare chiar si decat cele din Israel.

Perceptiile critice ale palestinienilor din Cisordania fata de actiunile miscarii islamiste Hamas, la putere in Gaza, sunt mai puternice chiar decat empatia cu suferintele confratilor din Gaza - scrie Rory McCarthy intr-o analiza publicata de cotidianul pakistanez Dawn.

„Trebuie sa avem curajul sa spunem ca raidurile israeliene ar fi putut fi evitate si ca Hamas este in mare parte raspunzator pentru ceea ce se intampla in Gaza, nu numai Israelul.

Punand stapanire pe pamantul nostru si pe oamenii nostri din Gaza, Hamas i-a tratat ca pe ostatici”, sustine Ibrahim Karish, un inalt oficial al Fatah. In opinia sa, Hamas, sub influenta Iranului, incearca sa izoleze Gaza pentru a crea acolo propriul stat islamic.

Patrunderea trupelor israeliene in Gaza nu a facut decat sa acutizeze rivalitatea dintre miscarile Hamas si Fatah. Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, a acuzat Hamas de ruperea armistitiului cu Israelul - deja incalcat de ambele parti - si a dispus arestarea tuturor manifestantior pro-Hamas din Ramallah.

In replica, Hamas ii acuza pe liderii Fatah de colaborare cu Israelul la nivel de servicii de informatii pentru a atinge tintele organizatiei islamiste.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.