O victorie a Israelului asupra miscarii islamiste Hamas "nu este posibila" in Fasia Gaza, unde armata israeliana a declansat de zece zile o ampla ofensiva militara, prognozeaza revista britanica Jane's, specializata in chestiuni de aparare.

"O victorie militara a Israelului asupra Hamas nu este posibila. Situatia securitatii in sudul Israelului si in Gaza nu se va ameliora prin urmare, nici macar pe termen lung", este de parere David Hartwell, analist specializat pe problemele din Orientul Mijlociu, citat de NewsIn.

"Israelul estimeaza probabil ca mai are la dispozitie o saptamana sau maxim zece zile pentru a-si incheia operatiunile in Gaza, dat fiind timpul necesat ca presiunile internationale sa ajunga intr-un punct in care un angajament diplomatic este considerat necesar", a adaugat expertul.

"Totusi, Israelul va trebui sa prezinte rezultate tangibile, pentru a justifica in fata populatiei israeliene pierderea de vieti omenesti si de bani. Astfel, in timp ce apelurile pentru o incetare a focului vor fi tot mai intense, luptele vor continua in Gaza pana cand Israelul va fi de parere ca si-a atins obeictivele sau SUA vor incepe sa-si exprime public ingrijorarea cu privire la costul diplomatic al operatiunilor - ipoteza putin probabila pe termen scurt, avand in vedere situatia, cu guvernul lui Bush", a explicat Hartwell.

"Hamasul ar putea ceda presiunilor egiptene si recunoaste necesitatea unui armistitiu, dar atitudinea Israelului este deocamdata aceea ca armistitiul nu va fi stabilit decat daca Ierusalim considera ca misiunea sa militara s-a incheiat", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.