Ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, a discutat luni cu Ahmed Majdalani, ambasadorul palestinian la Bucuresti, despre problemele legate de situatia actuala din Fasia Gaza, in cadrul unei audiente acordate la sediul MAE.

Ministrul Diaconescu a subliniat preocuparea Romaniei fata de situatia actuala si a exprimat convingerea ca pentru a se relua dialogul politic sunt necesare incetarea violentelor si identificarea de solutii pentru problemele umanitare din Fasia Gaza. Ministrul a adus in discutie si faptul ca in Gaza se afla si cetateni romani, pentru care se depun eforturi de evacuare, in functie de solicitarile primite.

Demnitarul roman a reiterat faptul ca, din punctul de vedere al Romaniei, solutia la criza poate fi gasita numai pe cale politica si a subliniat disponibilitatea Romaniei de a intreprinde, in colaborare cu partenerii din UE si prin actiuni bilaterale, demersuri in vederea sprijinirii reglementarii politico-diplomatice a crizei.

Ministrul Diaconescu a aratat totodata ca, intelegand problemele curente cu care se confrunta populatia din Fasia Gaza, autoritatile romane sunt disponibile si pentru identificarea unor formule de acordare de asistenta umanitara.

Ambasadorul palestinian Ahmed Majdalani a facut o evaluare a situatiei actuale din Fasia Gaza. In cadrul discutiei, seful diplomatiei romane a atras atentia ca in Gaza se afla si cetateni romani, pentru care se depun eforturi de evacuare, in functie de solicitarile primite.

Autoritatile israeliene au autorizat luni ca 63 de cetateni, in cazul carora a intervenit Ambasada Romaniei, sa paraseasca Fasia Gaza prin punctul de frontiera Erez, dar majoritatea cetatenilor care solicitasera asistenta consulara au decis sa nu faca acest demers acum.

Cu primul autocar care transporta cetateni straini spre Erez a plecat luni o singura familie de cetateni romani, cu patru membri. Acest autocar s-a intors insa din drum din cauza tirurilor de rachete, operatiunea de evacuare fiind suspendata pana cand se intrunesc toate conditiile de securitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.