Premierul ceh Mirek Topolanek, a carui tara asigura de la 1 ianuarie presedintia UE, a declarat luni ca are un plan ce ar permite macar obtinerea unui armistitiu in Gaza.

"Avem un scenariu pentru a se actiona mai activ macar pentru oprirea luptelor", a spus premierul, fara sa dea detalii.

In schimb, a declarat ca a discutat despre acest scenariu cu cancelarul german Angela Merkel si cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan. De asemenea, potrivit NewsIn, acesta intentioneaza sa discute cu George W. Bush si cu premierul israelian Ehud Olmert.

"Planul depaseste raza de actiune a UE. Mai intai este necesara consultarea tuturor partilor implicate, ca si a celor care nu sunt direct implicate", a spus purtatorul de cuvant al lui Topolanek, Jiri Frantisek Potuznik.

Ministrul ceh de externe, Karel Schwarzenberg, conduce o delegatie europeana care de duminica se afla in Orientul Mijlociu pentru a incerca sa obtina o incetare a focului.

Printre altele, Topolanek a anuntat mentinerea in functie a lui Potuznik, in pofida declaratiilor sale controversate facute sambata despre Gaza, cand a calificat actiunea Israelului "mai degraba defensiva decat ofensiva", provocand furia lumii arabe.

Declaratia lui Potuznik a fost calificata duminica drept "o grava greseala" de catre Schwarzenberg, iar purtatorul de cuvant a prezentat scuze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.