Parchetul din Sofia ancheteaza o filiera internationala de spalare de bani, a anuntat luni un purtator de cuvant al Parchetului, Steliana Kojuharova, in timp ce un ziar a scris despre o suma de un miliard de euro, de origine rusa, care a trecut prin Bulgaria si Estonia

Purtatorul de cuvant a confirmat astfel o informatie din cotidianul 24 tchassa. "Are loc o ancheta", a spus ea, refuzand sa dea detalii, din cauza caracterului "secret" al investigatiilor, relateaza NewsIN.

Un responsabil al justitiei a spus ca "obiectul anchetei este fara precedent in intreaga UE".
Suma de un miliard de euro, de origine rusa, a fost transferata prin aceasta filiera in Bulgaria spre o societate imobiliara si de servicii financiare, Optima Ca, fondata in mai de o rusoaica ce are si cetatenie finlandeza, potrivit cotidianului. Proprietara, Elisabeth Elena von Messing, a spus pentru cotidian ca "miliardul de euro constituie cifra de afaceri a societatii" si ca nu intelege de ce este inculpata.

Purtatoarea de cuvant al tribunalului din Sofia, Elena Trifonova, a confirmat ca von Messing si directorul executiv al Optima Ca, Dmitri Abramkin, au fost arestati la cererea Parchetului, "pentru spalare de bani". La 23 decembrie, Curtea de Apel a eliberat-o pe cautiune pe von Messing, consemnata la resedinta sub supraveghere, si a confirmat arestarea lui Abramkin.

Circa 500 milioane de euro au fost transferati de Optima Ca spre o societate financiara estona, AS Tavid, de unde banii au fost retrasi, in bani lichizi, penmtru a ajunge din nou in Rusia. Restul a fost transferat spre Cipru, Dubai, Hong Kong si alte tari, potrivit cotidianului.

Elena von Messing a fost condamnata pentru frauda fiscala in Finlanda acum mai mult de zece ani. Potrivit cotidianului, ea a fost casatorita cu un membru al mafiei din Sankt Petersburg. In interviu, ea a spus ca fostul sot a lucrat intr-un serviciu rus de informatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.