Implicarea fortelor terestre in ofensiva impotriva Hamas din Fasia Gaza i-ar putea permite Israelului sa isi reafirme o capacitate de disuasiune subminata de esecurile din razboiul impotriva Hezbollahului libanez, din 2006, afirma experti citati de AFP.

"Suntem in curs de a ne reface capacitatea de disuasiune si este si un mesaj adresat Hezbollah, care se va gandi de doua ori daca vrea sa se angajeze" intr-un nou razboi, a declarat un inalt oficial militar israelian, sub acoperirea anonimatului.

"Cel mai bun mod pentru a pune capat unei agresiuni din partea unor miscari ca Hamas sau Hezbollah nu este sa cauti fiecare racheta in parte, pentru ca este imposibil", subliniaza si generalul in retragere Shlomo Brom, fost comandant pentru planificare strategica in Statul Major israelian si cercetator la Institutului pentru Studii de Securitate Nationala de la Tel-Aviv.

Campania terestra pune si mai mult in dificultate adversarul decat raidurile aeriene care l-au precedat, de la inceputul operatiunii, in 27 decembrie, potrivit specialistilor pe probleme strategice. Trupele de la sol ingreuneaza miscarea membrilor aripii militare a Hamas, Brigazile Ezzedine al-Qassam, afirma Jean-Francois Daguzan, cercetator la Fundatia pentru studii strategice de la Paris. "Operatiunile terestre vor fi foarte prudente, experienta cu Hezbollah le-a influentat", a adaugat el. "Israelienii nu au nicio intentie sa mearga sa moara in Gaza, chiar daca Hamas nu este Hezbollah", a subliniat expertul.
In acelasi timp insa, Hamas promite ca va invinge Israelul si ca il va elimina de pe harta.

Cel mai influent lider Hamas din Gaza, Mahmoud al-Zahar, a promis luni victoria miscarii islamiste in fata Israelului si "eliminarea" statului israelian, in prima sa interventie televizata de la inceputul ofensivei israeliene.

"Victoria vine, multumita lui Dumnezeu", a afirmat al-Zahar intr-o alocutiune difuzata de postul de televiziune al miscarii islamiste, Al-Aqsa, informeaza NewsIn.

Aripa militara a Hamas, Brigazile Ezzedin al-Qassam, "a dat cel mai frumos exemplu in confruntarile cu o armata pe care lumea o credea invincibila". "Veti invinge, multumita lui Dumnezeu", a spus el.
"Suferintele pe care le induram azi ne vor ajuta sa indeplinim obiectivele nationale de maine", a adaugat el, repetand ca Hamas nu va renunta la "eliberarea intregii Palestine".

Imbracat complet in negru, cu o expresie sobra si un ton grav, Mahmoud al-Zahar si-a tinut alocutiunea dintr-un loc secret, intr-o incapere complet goala. Textul alocutiunii era asezat pe ceea ce parea a fi un cearsaf alb.

"Cu aceasta agresiune, inamicul s-a autocondamnat, dand lumii motive pentru eliminarea acestei entitati temporare (Israelul - n.red.) din Palestina", a mai spus Mahmoud al-Zahar. "Au legitimizat uciderea propriilor lor copii ucigand copiii din Palestina. Au legitimizat distrugerea sinagogilor si scolilor lor atacand moscheile si scolile noastre", a spus el.

Liderul Hamas a criticat violent ONU si Occidentul in general, acuzandu-le ca nu fac nimic pentru a impiedica ofensiva israeliana si a cerut inca o data "incetarea agresiunii, retragerea fortelor (israeliene) si ridicarea blocadei", inainte oricaror discutii pentru un eventual armistitiu.

"Cand aceste lucruri se vor intampla, vom fi dispusi sa discutam despre tot ce poate fi in interesul poporului palestinian", a conchis al-Zahar, referindu-se la un armistitiu cu Israelul, care desfasoara de zece zile o ampla ofensiva aeriana, maritima si terestra in Fasia Gaza.

Tancurile si infanteria au ocupat zona de nord a Fasiei Gaza, de unde Hamas lansa rachete, potrivit Israelului. Trupele nu au fost desfasurate, insa, pe tot teritoriul. "Brigazile Ezzedine al-Qassam au fost lovite, dar nu profund, din simplul motiv ca se ascund", explica Brom.

"Dar sunt obligate sa iasa la lumina daca vor sa infrunte trupele israeliene", adauga el. Fara aceasta decizie, de a lansa si o ofensiva terestra, "Hamas ar fi putut sa spuna 'israelienilor le este frica de noi'", considera fostul ofiter.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.