Desi autoritatile israeliene au autorizat luni ca 63 de cetateni romani si cu dubla cetatenie sa paraseasca Fasia Gaza prin punctul de frontiera Erez, multi au decis sa nu faca acest demers acum, informeaza MAE

In urma demersurilor insistente ale Ministerului Afacerilor Externe si Ambasadei Romaniei la Tel Aviv, autoritatile israeliene au autorizat ca toti cei 63 de cetateni romani si cu dubla cetatenie (romana si palestiniana), care au solicitat sa paraseasca Fasia Gaza, sa poata pleca prin punctul de frontiera Erez, in cursul zilei de luni, incepand cu ora locala 6.30.

Personalul ambasadei a contactat, potrivit unui comunicat MAE, in timpul noptii, toate familiile interesate pe care le-a informat despre posibilitatea de a parasi imediat Gaza, insa majoritatea cetatenilor romani au decis sa nu faca acest demers acum.

Actiunea a fost organizata in cooperare cu autoritatile diplomatice si militare israeliene si cu sprijinul Crucii Rosii palestiniene din Gaza care a pus la dispozitie autocare cu o capacitate de 200 de locuri pentru transportul de la Gaza City la Erez.

Personalul consular al ambasadei se afla in punctul de frontiera pentru a asigura eliberarea documentelor de calatorie necesare si tranzitarea teritoriului israelian spre Iordania, in cazul in care cetatenii romani vor ajunge la Erez, se arata in comunicatul ministerului.

Ambasada Romaniei la Tel Aviv mentine legatura cu cetatenii romani din zona in perspectiva continuarii actiunilor de evacuare in functie de evolutia situatiei in zona.

Ministrul de externe Cristian Diaconescu estima, sambata, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca in teritoriile palestiniene - atat in Fasia Gaza, cat si in Cisiordania - s-ar afla circa 1.000 de romani, insa a atras atentia ca este greu de precizat o evidenta exacta.

Dintre toti acesti cetateni, numai 55 au pasapoarte romanesti, a precizat Diaconescu, dar a dat asigurari ca indiferent daca au acte sau nu, daca se adreseaza Ambasadei Romaniei, vor primi ajutor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.