Mahmud Abbas a ajuns la Casa Alba, in prima vizita a unui lider palestinian din ultimii cinci ani, cu intentia de a obtine din partea presedintelui Bush angajamentul in privinta sustinerii foii de parcurs si a statului palestinian independent.

IntIlnirea lui Abbas cu oficialii americani a inceput inca de miercuri, cind secretarul de stat Condoleezza Rice si vicepresedintele Dick Cheney l-au asigurat pe liderul palestinian ca SUA sint dedicate implementarii foii de parcurs. Surse ale administratiei americane citate de agentiile internationale de presa au precizat, cu putin timp inaintea intilnirii Bush-Abbas ce urma sa aiba loc ieri la Casa Alba, ca presedintele american va anunta un ajutor direct pentru Autoritatea Palestiniana, in valoare de citeva zeci de milioane de dolari. In contextul apropiatelor alegeri parlamentare palestiniene - unde Hamas este un concurent serios -, al opozitiei israeliene fata de retragerea din Gaza si al fragilitatii acordului de pace dintre cele doua parti, foaia de parcurs este un obiectiv destul de greu de atins.

Intr-un articol de opinie publicat in editia de ieri a "Wall Street Journal", Abbas isi exprima de altfel temerile potrivit carora viziunea americana privind crearea statului independent palestinian este subminata de actiunile unilaterale ale Israelului. In acelasi text, Abbas aprecia ca retragerea israeliana din Gaza este privita de palestinieni ca o incercare de distragere a atentiei de la expansiunea colonista din Cisiordania.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.