AFP prezinta principalii actori ai ofensivei lansata sambata de Israel impotriva Hamas, in Fasia Gaza, relateaza NewsIn.

EHUD OLMERT - premierul israelian demisionar, in varsta de 62 de ani, va parasi functia pe care o are din 2006 dupa alegerile legislative din februarie 2009. Foarte criticat pentru modul cum a gestionat razboiul din Liban din vara anului 2006, cel care i-a urmat lui Ariel Sharon la conducerea partidului de centru Kadima, incheie un mandat marcat de scandaluri de coruptie.

TZIPI LIVNI - ministru de externe din mai 2006, de formatie jurista, Livni a fost aleasa in septembrie la conducerea Kadima, dar nu a reusit sa formeze un guvern, provocand alegeri anticipate.

EHUD BARAK - ministrul apararii din 2007, fost sef al Statului Major, cel mai decorat membru al armatei israeliene, Barak este unul dintre principalii arhitecti ai ofensivei israeliene din Gaza. Lider al Partidului Muncii (stanga), Barak parasise temporar scena politica dupa esecul discutiilor de la Camp David, in iulie 2000, cu Yasser Arafat si Bill Clinton, esec care a insemnat sfarsitul procesului de pace.

BENJAMIN NETANYAHU - fost premier, in varsta de 59 de ani, el este seful principalului partid de opozitie de dreapta, Likud, care se opune cedarii de teritorii si crearii unui stat palestinian cu toate atributele suveranitatii.

MAHMOUD ABBAS - presedintele palestinian, in varsta de 73 de ani, cofondator al Fatah alaturi de Yasser Arafat in 1959, a fost unul dintre primii lideri al Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP) care au preconizat solutionarea conflictului cu Israelul prin negocieri. El a stabilit inca din 1974 contacte cu grupuri si personalitati israeliene de stanga.

In septembrie, el si-a declarat la ONU respingerea fata de orice acord partial cu Israelul, in contextul apropierii termenului pana la care presedintele american George W. Bush dorea un acord - sfarsitul anului 2008.

ISMAIL HANIYEH - seful guvernului Hamas, in varsta de 45 de ani, care a preluat controlul asupra Fasiei Gaza in iunie 2007, dupa ce a invins fortele de securitate ale Fatah. El afirma ca atacurile israeliene nu vor convinge Hamas, chiar daca Fasia Gaza ar fi complet distrusa. Biroul sau a fost bombardat de aviatia israeliana.

KHALED MESHAAL - Liderul din exil al Hamas, in varsta de 52 de ani, care reprezinta aripa dura a miscarii islamiste palestiniene, a lansat de la Damasc un apel pentru o a treia Intifada si a vorbit despre reluarea atentatelor sinucigase.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.