Bulgaria, tara din UE cea mai afectata de criza demografica, a adoptat in ultimii ani masuri pentru incurajarea natalitatii, printre care cel mai lung concediu de maternitate din UE, de 45 de saptamani. In concediul de maternitate se primeste 90% din salariu. Guvernul si-a asumat, de asemena, cheltuielile cresterii copilului pana la implinirea varstei de doi ani.

Incepand de anul viitor, o bunica sau un bunic vor avea dreptul la un salariu minim de 240 leva (120 euro) pana la a treia aniversare a copilului, potrivit unui amendament al legii pentru incurajarea muncii, ce va intra in vigoare in 1 ianuarie.

Bunicii se ocupa in mod obisnuit de copii, iar parintii se intorc la munca. Scaderea natalitatii in anii de tranzitie a dus la o reducere a numarului de crese si gradinite. In prezent, 63.000 de copii nu pot fi inscrisi in aceste institutii din cauza lipsei de locuri.

Tatii sunt incurajati sa participe la cresterea copiilor, primind 90% din salariu daca raman acasa in primele 15 zile de la nasterea copilului si vor beneficia de concediu parental, tot cu 90% din salariu, daca stau acasa intre lunile a sasea si 12-a de viata ale copilului, daca mama se decide sa se intoarca la munca.
O crestere usoara a natalitatii s-a inregistrat in 2007, in urma adoptarii acestor masuri.