Administratia americana a declarat luni ca Israelul nu intentioneaza sa preia din nou controlul asupra Fasiei Gaza, ci doar se apara, si ca este de datoria Hamas sa inceteze violentele, transmite AFP.

Casa Alba este ingrijorata de situatia umanitara din Fasia Gaza si a facut din nou apel catre Israel sa evite victimele civile, abtinandu-se insa sa ceara incetarea operatiunilor militare.

Administratia de la Casa Alba a declarat ca depune eforturi pentru un nou armistitiu, viabil" si "de durata". Astfel, secretarul de stat in exercitiu Condoleezza Rice si-a intensificat contactele cu premierul israelian Ehud Olmert, cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, si cu alti lideri straini.

"Statele Unite inteleg ca Israelul trebuie sa actioneze pentru a se apara", a declarat un purtator de cuvant de la Casa Alba, Gordon Johndroe, justificand operatiunile desfasurate in prezent de Israel, ca raspuns la intensificarea tirurilor cu rachete lansate de Hamas.

"Israelul a spus clar ca nu intentioneaza sa preia controlul asupra Fasiei Gaza, ci ca vrea numai ca oamenii din sudul tarii sa poata trai in pace, fara sa se teama" de tirurile cu rachete, a declarat Johndroe la Crawford, in Texas, unde presedintele George W. Bush se afla pentru a petrece sarbatorile de iarna. Potrivit purtatorului de cuvant, Israelul nu numai ca a anuntat public ca nu intentioneaza sa preia controlul in Gaza, ci a transmis acest mesaj si aliatului sau american.

Johndroe a adaugat ca Hamas este responsabil pentru situatia actuala. "Hamas trebuie sa inceteze tirurile cu rachete asupra Israelului si sa accepte (...) o incetare a focului viabila si durabila, pentru ca violentele actuale sa inceteze", a precizat el.

"Toate partile trebuie sa coopereze pentru a obtine acest lucru; si Statele Unite lucreaza in acest sens", a adaugat el.

Bush a discutat joi cu regele iordanian Abdallah II si cu regele Abdallah al Arabiei Saudite, a declarat Johndroe.

Insa secretarul de stat american se afla in fruntea demersurilor diplomatice. Pentru a incerca sa refaca armistitiul dintre Israel si Hamas, Rice a discutat cu premierul israelian, cu secretarul general al ONU, cu premierul libanez Fuad Siniora, cu seful diplomatiei europene, Javier Solana, si cu omologii sai francez, britanic, canadian, egiptean, saudit, turc si israelian, a anuntat Departamentul de Stat.

Statele Unite sunt ingrijorate cu privire la "locuitorii din Gaza si la situatia lor umanitara", potrivit lui Johndroe. "Le cerem tuturor partilor implicate sa lase sa treaca transporturile cu alimente si medicamente", a conchis purtatorul de cuvant.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.