In cursul unei conversatii telefonice, duminica seara, Merkel si premierul israelian Ehud Olmert "au fost de acord ca responsabilitatea pentru evolutia situatiei in regiune ii apartine in mod clar si exclusiv" gruparii palestiniene, a declarat purtatorul de cuvant Thomas Steg, intr-o conferinta de presa, informeaza NewsIn.

"Hamas a incalcat unilateral acordul de incetare a focului, rachete au fost lansate neincetat asupra coloniilor israeliene si asupra teritoriului israelian si nu exista nicio indoiala - cancelarul a insistat asupra acestui punct - ca Israelul are dreptul legitim de a-si apara populatia si teritoriul", a adaugat el.

"In consecinta, este clar ca Hamas trebuie sa puna capat tirurilor cu rachete, pentru ca operatiunile militare israeliene sa poata inceta rapid", a precizat Steg.

Merkel i-a mai cerut lui Olmert sa faca "tot ce este posibil" pentru ca operatiunile israeliene sa nu se soldeze cu victime civile si sa ia toate masurile pentru a imbunatati situatia umanitara. Totusi, acordarea ajutoarelor umanitare nu depinde numai de decizia Israelului de a deschide punctele de trecere, ci si de intentia Hamas de a nu deschide focul asupra convoaielor, a subliniat Steg.

Aviatia israeliana a bombardat luni pentru a treia zi consecutiv infrastructurile Hamas. Ofensiva Israelului a provocat pana in prezent moartea a peste 300 de persoane, dintre care 57 de civili, si ranirea altor peste 1.400.

In Israel, rachetele lansate de Hamas din Fasia Gaza asupra localitatii Ashkelon, din sudul tarii, s-au soldat luni cu un mort si opt raniti.