Inventatorul chitarei Fender, folosita de-a lungul timpul de nume mari ale muzicii, precum Jimi Hendrix, Eric Clapton si David Gilmour, se numara printre castigatorii editiei din 2009 a premiilor Grammy, informeaza presa britanica.
Clarence 'Leo' Fender va primi postum premiul tehnic, iar formatia The Four Tops va fi premiata pentru intreaga cariera. Cvartetul vocal de soul si rhythm and blues al anilor '60 a avut single-uri ca "I can't help myself (Sugar pie honey bunch)" si "Reach out I'll be there". The Four Tops se alatura altor nume semnificative acelei perioade precum "The Temptations" si "The Supremes".

Printre castigatorii premiilor Grammy se numara si producatorul jazz George Avakian, compozitorul Elliot Carter si Allen Touissant.

Leo Fender (decedat in 1991, la varsta de 82 de ani), un inventator din California, a produs inca din anii '40 chitari si amplificatoare la comanda. In acea perioada, Leo Fender a fost cel care a inventat primul amplificator din lume prevazut cu built-in tone control (un dispozitiv care controleaza sunetul aplicat direct pe chitara). De peste cinci decenii, instrumentele muzicale produse de Fender - chitare electrice, bass si acustice - au devenit un simbol in lumea muzicii. De la Elvis, The Rolling Stones, Bob Dylan, B.B. King pana la U2 si Metallica instrumentele Fender au participat direct la crearea muzicii.

Ceremonia de decernare a premiilor Grammy va avea loc in Los Angeles, pe data de 7 februarie 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.