Un cetatean roman in varsta de 38 de ani, inchis de 16 ani in Germania pentru omor, a absolvit in decembrie o facultate cu specializarea in controlling si finante-banci, devenind astfel primul strain din landul Bavaria care a obtinut o diploma universitara in timp ce se afla in detentie

Cand era mic, Daniel visa sa devina fotbalist. Viata l-a condus insa pe alte cai, iar din 1992 este inchis in penitenciarul de maxima siguranta din Straubing (landul Bavaria, din sudul Germaniei), ispasind o pedeapsa pentru omor. Daniel este unul dintre cei 850 de detinuti de la Straubing, dar a devenit primul strain care a absolvit o facultate in timpul detentiei.

Romanul a invatat singur limba germana in penitenciar, unde a sustinut si examenul de bacalaureat. "Am invatat singur limba germana, iar in 1996 m-am inscris la studii liceale la distanta pentru a obtine diploma de bacalaureat", declara Daniel in noiembrie, pentru revista studenteasca Audimax.
Studiile universitare la distanta le-a inceput in 2001, iar dupa opt ani a reusit sa le incheie cu succes. Daniel a devenit astfel, in decembrie 2008, absolventul Facultatii de Economie a Universitatii Hagen (Fernuniversität Hagen), si are specializarea controlling si finante-banci.

Inmanarea diplomei de absolvire a facultatii s-a facut in cadru festiv, la 20 decembrie, in incinta penitenciarului. La festivitatea restransa au participat si reprezentanti ai Consulatului general al Romaniei la Munchen, la invitatia ceateanului roman. Daniel a reusit, prin seriozitatea si tenacitatea sa, sa castige increderea reprezentantilor penitenciarului si ai universitatii, care l-au sprijinit pentru a-si putea duce studiile la bun sfarsit.

In general, un astfel de demers este destul de dificil, mai ales din cauza accesului limitat la informatii. In plus, profesorii sunt la fel de exigenti cu studentii aflati in detentie ca si cu studentii obisnuiti. Camera de studiu a romanului a fost chiar propria sa celula, care nu are mai mult de 10 metri patrati. Seara de seara, dupa opt ore de munca si o ora de sport, intre ora 18 si 22, Daniel se dedica studiului. Lucrarea de diploma a scris-o la unul dintre calculatoarele penitenciarului, pe care a setat ca screensaver o poza cu drapelul Romaniei.

Daniel se asteapta ca intr-un viitor apropiat sa i se aprobe eliberarea conditionata, iar dupa eliberare isi doreste sa se intoarca acasa.

In inchisoarea din Straubing sunt in total noua detinuti inscrisi la studii universitare la distanta. "Este cel mai bun lucru pe care poti sa il faci cat timp esti inchis, in loc sa stai degeaba si sa pierzi timpul", declara pentru Audimax Stefan, un alt roman de la Straubing, inscris la Facultatea de Informatica de gestiune. Atat Daniel, cat si Stefan recunosc ca, adesea, le este dat sa auda comentarii rautacioase din partea celorlati detinuti: "Studiul nu iti foloseste si asa la nimic daca ai fost la inchisoare". Cei doi stiu insa ca astfel de vorbe sunt rostite de "colegi" care ii invidiaza. Cei mai multi de la Straubing admira demersul lui Daniel si Stefan si spun ca ei sunt un model pentru restul detinutilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.