"Presedintele ales Obama este profund onorat ca Biblioteca Congresului a pus la dispozitia sa Biblia lui Lincoln, pentru a fi folosita la depunerea juramantului sau", a declarat, potrivit NewsIn, Emmett Beliveau, directorul executiv al Comitetului pentru investitura prezidentiala.

Biblia imbracata in catifea rosu inchis si cu legaturi aurii nu mai fusese folosita de la investitura lui Lincoln, in 1861.

"Presedintele ales a promis o investitura care sa celebreze unitatea americana si folosirea acestei Biblii furnizeaza o puternica legatura cu trecutul nostru si mostenirea noastra comuna", a adaugat Beliveau.
Constitutia americana nu impune depunerea juramantului pe Biblie, dar in mod traditional presedintii americani folosesc o Biblie pentru a simboliza intrarea lor in functiune.

Democratul Barack Obama il citeaza adesea pe Lincoln, cel de-al 16-lea presedinte american, printre eroii sai. Lincoln s-a opus sclaviei si s-a straduit sa mentina unitatea tarii in timpul razboiului de secesiune. Ca si Obama, Lincoln, care a trait intre 1809 si 1865, era avocat si congresmen de Illinois, numai ca era republican.

In discursul sau de victorie de la Chicago, in 4 noiembrie, Obama si-a exprimat hotararea de a elimina diviziunile care impiedica America sa progreseze, reluand cuvintele gravate pe monumentul lui Lincoln de la Washington: "Sa vindecam ranile natiunii".