Institutul International de Studii Strategice (IISS) din Londra a avertizat intr-un raport ca vor mai trece cel putin cinci ani pana cand fortele guvernamentale irakiene vor putea sa asigure ordinea si legea pe intreg teritoriul tarii. Documentul subliniaza ca Irakul a devenit o baza de recrutare foarte fertila pentru organizatia terorista Al-Qaida si ca, in acest moment, fortele locale de securitate nu au nici pe departe capacitatea de a se opune cu succes vreunui atac armat al rebelilor.

John Chipman, directorul Institutului, spune ca trupele guvernului instalat in Bagdad se confrunta cu "o responsabilitate enorma", iar abilitatea insurgentilor de a produce carnagii in mod repetat arunca o umbra de indoiala asupra planurilor SUA de a reduce treptat numarul de militari. "Cele mai optimiste estimari arata ca vor trece cel putin cinci ani pentru a pune la punct o autoritate locala cat de cat eficienta in incercarea de a impune si mentine ordinea pe teritoriul tarii", se precizeaza in raportul citat de publicatia britanica "The Guardian".

Peste 600 de civili irakieni au fost ucisi in atacurile insurgentilor de cand actualul guvern a preluat puterea, dupa alegerile de luna trecuta.

Raportul mai precizeaza ca acum sunt intre 12.000 si 20.000 de luptatori fundamentalisti in Irak. Toby Dodge, cercetator al IISS, a estimat ca peste 1.000 de luptatori straini, specialisti in dispozitive explozive, sunt activi in Irak, insa isi manifesta prezenta si in zone invecinate, inclusiv in Arabia Saudita.

Noul guvern confirma

Concluzia raportului publicat la Londra a fost confirmata explicit si de Hoshyar Zebari, ministrul irakian de externe, care a anuntat ca va merge la sediul ONU pentru a cere oficial prelungirea mandatului Fortei multinationale din Irak. El a confirmat ca Executivul din Bagdad a transmis o cerere scrisa Consiliului de Securitate al ONU si ca va prezenta detalii marti, cand se va deplasa la New York. Zebari nu a precizat durata pentru care Irakul a solicitat extinderea mandatului, afirmand doar ca acest lucru va depinde de "incheierea procesului politic".

Potrivit unui comentariu al AFP, Consiliul de Securitate a decis, in conformitate cu Rezolutia 1.546 din 8 iunie 2004, ca mandatul Fortei multinationale sa fie reexaminat, fie la cererea Guvernului irakian, fie intr-un termen de 12 luni de la data adoptarii rezolutiei.

O sursa din Consiliul de Securitate a afirmat ca mandatul misiunii ONU va fi prelungit. Crearea Fortei multinationale sub conducerea Statelor Unite a fost decisa prin adoptarea Rezolutiei 1.511 din 16 octombrie 2003. Consiliul a reinnoit autorizatia trupelor multinationale de a recurge la forta, prin Rezolutia 1.546, in momentul in care Administratia americana condusa de Paul Bremer si-a transferat prerogativele catre guvernul provizoriu condus de Iyad Allawi.

Acum, insa, si guvernul rezultat in urma alegerilor recunoaste ca nu poate sa faca fata situatiei: "Tara noastra continua sa faca fata unei insurectii armate, in care sunt implicate elemente straine, ce se opun tranzitiei Irakului catre democratie", se arata in scrisoarea adresata Consiliului.

Incepe o alta ofensiva

In paralel, trupele americane din Irak au lansat o alta ofensiva impotriva insurgentilor din zona cunoscuta drept "Triunghiul Sunnit". In ultimele patru zile, 12 militari americani au fost ucisi in atacuri de gherila, in zona Bagdadului. O reusita partiala este insa localizarea lui Abu Musal Al-Zarqawi, liderului Al-Qaida in Irak. Un portal de Internet in limba araba, citat de AFP, a transmis informatia ca Al-Zarqawi ar fi fost ranit si le cere tuturor musulmanilor sa se roage pentru sanatatea sa. Site-ul nu da mai multe detalii, iar oficialii militari americani nu au avut nici un comentariu in aceasta privinta.

Potrivit unor surse neoficiale, citate de BBC, Al-Zarqawi ar fi fost ranit intr-un schimb de focuri cu o patrula de infanteristi ai Marinei americane, in urma cu doua saptamani, la granita cu Siria. Soferul lui Al-Zarqawi ar fi fost retinut, insa tinta principala a fost ratata la mustata. Este, insa, sigur ca trupele SUA stiu in ce zona se ascunde liderul terorist, pe capul caruia a fost pusa o rascumparare de 25 milioane de dolari.

Infloreste anti-americanismul

Cu privire la modul in care Statele Unite ale Americii actioneaza in Irak, raportul IISS precizeaza ca Washingtonul a reusit sa alinieze majoritatea statelor din Orientul Mijlociu si din zona Golfului Persic intr-o actiune diplomatica impotriva a doua state din "Axa Raului" (Siria si Iran) si a intereselor acestora.

Efectul pervers apare insa cand se ia in calcul sentimentul anti-american crescand din lumea islamica, dar si din alte state aliate SUA. Astfel, adeptii Jihadului din statele arabe ar putea sa ajute la instalarea unei noi structuri Al-Qaida in Irak si sa formeze lideri "de generatia a doua".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.