N-a curs sange la Istanbul, dar batalia a fost crancena. Mai marii dintre toate eminentele ortodoxiei s-au adunat la Istanbul pentru a-l destitui pe Irineos I, Patriarhul Ierusalimului. Acesta a sosit in capitala turceasca si presimtind raul si-a adus si bodyguarzii. Capul nu i s-a taiat, dar si-a pierdut coroana. Patriarhul Constantinopolului, Bartholomeu I, autoritatea nr. 1 a ortodoxiei mondiale, a convocat 42 de inalti prelati, reprezentanti a 14 Biserici Ortodoxe si pur si simplu l-a dat afara pe Patriarh.

Lucrurile nu sunt insa chiar atat de simple. Numai Sinodul de la Ierusalim poate sa-l destituie, printr-o procedura administrativa religioasa pe Patriarh. Irineos I a fost acuzat public de Kesarios Asilios, mitropolit al Ierusalimului, ca a instrainat bunuri istorice ale Patriarhiei. E vorba de vanzarea, ilicita, pretinde Sinodul de la Istanbul, a doua hotele din Orasul Sfant (zona palestiniana a Ierusalimului), si cui? - tocmai unor afaceristi evrei.

Se pare ca la 7 mai un Sinod din Ierusalim a cerut inlaturarea lui Irineos I, dar acesta sustine ca e nevinovat si ca dusmanii sai, ai crestinismului si ai iudaismului comploteaza impotriva sa. Cercuri din apropierea lui Irineos I au pus intrebarea de ce se amesteca Bartholomeu I, care nu a vizitat niciodata Tara Sfanta, in treburile Patriarhiei din Ierusalim. Dupa cum se stie, alegerea si functionarea unui nou Patriarh al Ierusalimului sunt conditionate de aprobarea Statului Israel. Povestea aceasta tulbure inca nu s-a incheiat.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.