Presedintele Ciprului, Demetrias Christofias, a anuntat sambata ca se retrage de la conducerea partidului comunist Akel, pentru a se dedica in totalitate rolului sau de sef al statului si negocierilor de reunificare a insulei divizate.

"Dupa 20 de ani, a venit timpul sa predam stafeta", a declarat Christofias intr-un discurs rostit la congresul Akel de la Nicosia. "Obligatiile mele in calitate de presedinte al republicii nu imi permit sa ma dedic asa cum mi-as dori functiei de secretar general" al partidului, a adaugat Christofias.

Demetris Christofias, in varsta de 62 de ani, a preluat la conducerea partidului comunist cipriot in 1988. Numele succesorului sau nu a fost facut public inca.

Christofias a fost ales presedinte in februarie 2008, fiind primul sef de stat comunist al Ciprului. Aceste alegeri au reinviat sperantele de reunificare a insulei din Marea Mediterana, divizata din 1974.

Negocierile pentru pace au inceput in septembrie, dar nu au dus la niciun progres semnificativ deocamdata. "Nu suntem atat de satisfacuti pe cat am vrea de derularea acestor negocieri", a spus sambata presedintele, potrivit NewsIn.

Presedintele cirpriot se va intalni din nou luni cu liderul Republicii Turce a Ciprului de Nord, Mehmet Ali Talat. Aceasta este ultima reuniune la acest nivel programata pentru 2008.

Ciprul este divizat din 1974, cand Turcia a invadat o treime din teritoriul sau, dupa o lovitura de stat, la Nicosia, a nationalistilor ciprioti-greci, sustinuti de Atena.

Demetrias Christofias si presedintele moldovean Vladimir Voronin sunt singurii sefi de stat din Europa aflati la conducerea unui partid comunist.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.