Secretarul american de stat Condoleezza Rice a declarat vineri, intr-un interviu, ca numai un "idiot" ar putea avea incredere in Coreea de Nord si ca din aceasta cauza Statele Unite insista sa verfice procesul de denuclearizare.

Un acord multilateral din 2005, potrivit caruia Phenianul va renunta la programul sau nuclear, s-a lovit de refuzul Phenianului de a stabili un protocol prvind verficarea informatiilor durnizate in legatura cu programele nucleare.

Principala problema pare sa fie faptul ca regimul nord-coreean nu vrea sa le permita inspectorilor sa ia probe pentru a testa declaratia sa privind programul atomic, pe care Phenianul a depus-o anul trecut, in cadrul procesului de denuclearizare, potrivit NewsIn.

Presedintele american George W. Bush a declarat ca un acord de verificare a activitatilor Coreei de Nord, care a desfasurat un test nuclear in octombrie 2006, ar fi deschis calea catre distrugerea capacitatii nucleare a Phenianului.

Rice, care a vorbit miercuri in fata unui grup de experti si studenti, a respins criticile lansate de conservatorii americani, care considera ca administratia Bush a avut prea multa incredere in Phenian in ultimii ani.

"Nimeni nu are incredere in nord-coreeni. Adica, cine are incredere in nord-coreeni? Ar trebui sa fii un idiot pentru a avea incredere in nord-coreeni", a declarat ea la centrul de reflectie Council of Foreign Relations. "Acesta este motivul pentru care negociem un protocol de verificare", a adaugat ea, potrivit Departamentului de Stat.

Rice a spus ca regimul nord-coreean a fost de acord cu un protocol de verificare, dar a refuzat sa ofere in scris o parte dintre asigurarile date verbal, clarificand "ambiguitatile" documentului.

Seful diplomatiei americane considera ca exista inca sanse de a determina Phenianul sa aplice acordul incheiat in 2005 cu Statele Unite, Rusia, Japonia, China si Coreea de Sud. Ea a aparat negocierile, afirmand ca astfel Coreea de Nord nu a mai produs plutoniu din 2005 si a inceput sa isi demoleze complexul nuclear de la Yongbyon.

Secretarul de stat nu a parut deceptionata de impasul actual, "Acest proces are incamulta viata in el", a dat ea asigurari. "Coreea de Nord negociaza astfel, cu suisuri si coborasuri", a adaugat ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.