Un acord multilateral din 2005, potrivit caruia Phenianul va renunta la programul sau nuclear, s-a lovit de refuzul Phenianului de a stabili un protocol prvind verficarea informatiilor durnizate in legatura cu programele nucleare.

Principala problema pare sa fie faptul ca regimul nord-coreean nu vrea sa le permita inspectorilor sa ia probe pentru a testa declaratia sa privind programul atomic, pe care Phenianul a depus-o anul trecut, in cadrul procesului de denuclearizare, potrivit NewsIn.

Presedintele american George W. Bush a declarat ca un acord de verificare a activitatilor Coreei de Nord, care a desfasurat un test nuclear in octombrie 2006, ar fi deschis calea catre distrugerea capacitatii nucleare a Phenianului.

Rice, care a vorbit miercuri in fata unui grup de experti si studenti, a respins criticile lansate de conservatorii americani, care considera ca administratia Bush a avut prea multa incredere in Phenian in ultimii ani.

"Nimeni nu are incredere in nord-coreeni. Adica, cine are incredere in nord-coreeni? Ar trebui sa fii un idiot pentru a avea incredere in nord-coreeni", a declarat ea la centrul de reflectie Council of Foreign Relations. "Acesta este motivul pentru care negociem un protocol de verificare", a adaugat ea, potrivit Departamentului de Stat.

Rice a spus ca regimul nord-coreean a fost de acord cu un protocol de verificare, dar a refuzat sa ofere in scris o parte dintre asigurarile date verbal, clarificand "ambiguitatile" documentului.

Seful diplomatiei americane considera ca exista inca sanse de a determina Phenianul sa aplice acordul incheiat in 2005 cu Statele Unite, Rusia, Japonia, China si Coreea de Sud. Ea a aparat negocierile, afirmand ca astfel Coreea de Nord nu a mai produs plutoniu din 2005 si a inceput sa isi demoleze complexul nuclear de la Yongbyon.

Secretarul de stat nu a parut deceptionata de impasul actual, "Acest proces are incamulta viata in el", a dat ea asigurari. "Coreea de Nord negociaza astfel, cu suisuri si coborasuri", a adaugat ea.