Turcia a mai facut vineri un pas spre UE, deschizand doua noi capitole de negociere, decizie luata fara polemicile care marcheaza in general acest proces, relateaza AFP.

"Doua noi capitole tocmai au fost deschise" - liubera circulatie a capitalurilor si societatea de informare si media, a spus secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Bruno Le Maire, a carui tara prezideaza UE, dupa o intalnire cu ministrul turc de externe, Ali Babacan.

Astfel, Turcia a deschis in total zece din cele 35 de capitole din procesul de negocieri, inceput in octombrie 2005, potrivit NewsIn.

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, care a spus ca spera in deschiderea unor capitole suplimentare in 2009, a reamintit ca Turcia trebuie sa reia reformele, in punct mort de multa vreme. "Dupa doi ani dificili pe plan intern, este momentul ca Turcia sa revitalizeze reformele pentru inregistrarea de progrese in privinta libertatilor fundamentale si statului de drept", a declarat Rehn.

El a subliniat ca Turcia trebuie sa profite de faptul ca "acum climatul politic din UE privitor la relatiile cu Turcia este mai bun".

Chiar daca mai multe state membre, cu Franta in frunte, se opun aderarii Turciei la UE, decizia de deschidere a doua noi capitole a fost luata fara polemicile obisnuite care marcheaza aceste discutii. Insa tensiunile risca sa reapara in 2009, cand Cei 27 vor reexamina situatia relatiilor Turciei cu Republica Cipru, pe care Ankara nu o recunoaste.

In decembrie 2006, UE a decis blocarea a opt capitole, din cauza refuzului Ankarei de a-si deschide porturile si aeroporturile pentru navele si avioanele Ciprului.

UE a repetat vineri ca Turcia "trebuie sa-si indeplineasca obligatia de aplicare integrala" a respectivului protocol.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.