Presedintele Parlamentului turc a declarat joi ca va convoca anul viitor discutii privind Constitutia, pentru a incerca sa evite o repetare haosului politic generat de tentativa de interzicere a partidului de guvernare, AKP, relateaza Reuters.

Constitutia Turciei, de inspiratie militara, datand din 1982, a fost acuzata pentru incalcari ale principiilor democratice si pentru instabilitate politica cronica in tara, ceea ce incetineste modernizarea si dezvoltarea economica.

Potrivit NewsIn, partidul AKP, condus de premierul Recep Tayyip Erdogan, si-a luat angajamentul sa revizuiasca legea fundamentala, pentru a reduce puterea armatei, pentru a extinde libertatile minoritatilor si pentru a moderniza administratia, dar a renuntat la planurile sale dupa ce aproape a fost interzis pentru activitati care submineaza laicismul.

"Reformarea Constitutiei reprezinta o ocazie pentru Turcia de a elimina unele structuri si institutii si de a corecta functionarea sistemului politic si judiciar", a declarat Koksal Toptan, presedintele Parlamentului, intr-un interviu acordat Reuters joi.

"Este clar ca o mare parte din societate vrea sa vada amendarea Constitutiei, dar este clar ca avem nevoie si de compromis din partea tuturor partidelor politice", a afirmat Toptan, o figura reformatoare si moderata din AKP. "Este important chiar si din punct de vedere psihologic, deoarece Constitutia din 1982 a fost scrisa de un regim militar", a adaugat el.

Toptan va invita Guvernul si opozitia sa ajunga la un compromis dupa alegerile locale din luna martie.
In luna iulie, Curtea Constitutionala s-a pronuntat impotriva interzicerii AKP, formatiune acuzata de activitati antilaice, un dosar care a dus la luni de instabilitate politica si a afectat pietele financiare.

Instanta a amendat partidul, dar a respins cererea procurorului de a le interzice lui Erdogan si altor membri importanti ai partidului sa mai participe la viata politica timp de cinci ani. AKP a negat ca ar fi incalcat in vreun fel Constitutia laica a tarii.

UE a afirmat in repetate randuri ca amendarea Constitutiei, redactate dupa o lovitura de stat militara, in anii '80, este esentiala pentru a alinia legile turce privind partidele politice si libertatile la standardele europene.

In prezent, cea mai inalta instanta turca examineaza o eventuala interzicere a Partidului Societatea Democratica (DTP), prokurd, pentru ca ar avea legaturi cu PKK. Bruxelles-ul si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu dosarul DTP. Toptan le-a cerut liderilor formatiunii sa condamne clar violentele comise de PKK, miscare considera terorista de UE si Washington.

El a dat asigurari si ca Turcia va accelera reformele necesare pentru aderarea la UE, pe care a numit-o "incununarea eforturilor Turciei de modernizare si occidentalizare". Turcia a lansat negocierile de aderare la UE la sfarsitul anului 2005, dar progresele au fost lente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.