Un prim grup de 97 de refugiati a luat un avion spre Romania, iar alti 42 vor fi adusi luna viitoare, a anuntat purtatorul de cuvant al UNHCR de la Geneva Ron Redmond, potrivit NewsIn

Refugiatii parasisera Sudanul la sfarsitul anilor '80, dar situatia lor in Irak s-a deteriorat grav dupa invazia americana din 2003. Ei au fost intre timp victime ale "violentelor, santajelor, expulzarilor si agresiunilor", dar nu mai vor sa se intoarca nici in Sudan, explica UNHCR.

Refugiatii sudanezi au incercat sa paraseasca Irakul dupa ce 17 dintre ei au fost ucisi de grupuri de insurgenti, intre decembrie 2004 si februarie 2005, dar au ajuns in tabara K-70 din desert, in apropiere de Al Rutbah, la 75 de kilometri est de frontiera iordaniana, a explicat Redmond. "Acolo au infruntat conditii climatice severe si hartuiala militiilor", potrivit UNHCR.

Gratie unui acord intre guvernele iordanian si roman, cei 97 de refugiati au parasit Ammanul cu destinatia Romania, unde vor fi gazduiti intr-un centru de tranzit de urgenta de la Timisoara, inainte de a fi reinstalati definitiv.