Mai putin de 800 de imigranti fara locuri de munca au cerut ajutorul Guvernului spaniol pentru a se intoarce in tarile lor de origine, in prima luna de la intrarea in vigoare a unui program care incurajeaza strainii someri sa plece din Spania, a anuntat sambata Ministerul Muncii

Programul reprezinta una dintre masurile introduse de Guvernul spaniol in incercarea de a face fata crizei economice, din cauza careia aproape trei milioane de persoane au ramas fara loc de munca. Este vorba de circa 13% din populatie, cea mai mare rata a somajului din Uniunea Europeana, potrivit datelor UE.

In cadrul programului lansat in luna septembrie, imigrantii care au devenit someri si care vor sa se intoarca in tarile lor de origine pot depune cereri pentru a primi intregul ajutor de somaj intr-o singura plata.
Potrivit Ministerului Muncii, 767 de muncitori straini au depus cereri sa primeasca ajutorul financiar, pentru a se intoarce acasa din prima luna de aplicare a planului. Ministerul a precizat ca 300 de cereri au fost deja acceptate, iar 200 dintre solicitanti au primit deja banii. Cele mai multe cereri au fost depuse de ecuadorieni, in numar de 318, urmati de columbieni (129) si argentinieni (105).

Ministerul Muncii se asteapta ca aproximativ 87.000 de straini fara loc de munca sa solicite ajutor pentru a se intoarce acasa. Potrivit cotidianului spaniol El Pays, programul de plecare voluntara se adreseaza cetatenilor din state necomunitare ce au acorduri de securitate sociala cu Spania: Columbia, Andora, Argentina, Australi, Brazilia, Canada, Chile, Ecuador, rusia, Filipe, Maroc, Mexic, Paraguay, Peru, Republica Dominicana, Tunisia, Statele Unite ale Americi, Ucraina, Uruguay si Venezuela.

In Spania se afla in prezent aproximativ cinci milioane de straini inregistrati oficial, dintre care peste 700.000 sunt romani, circa 650.000 marocani si mai mult 400.000 de ecuadorieni.

Potrivit presedintelui Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca din Romania, Ionel Muscalu, aproape 30.000 de romani s-ar putea intoarce in tara din Spania si Italia pana in luna martie a anului 2009, intrucat nu beneficiaza de niciun venit si nu se pot intretine. Ionel Muscalu a precizat ca la sfarsitul lunii octombrie erau inregistrati in Spania 31.000 de someri proveniti din Romania, respectiv 18.000 someri romani in Italia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.