Pe langa rubrica zilnica unde apare cazul celor doi romani, cotidianul new-yorkez a infiintat The New York Times Neediest Cases Fund, in care cititorii pot face donatii, redirectionate apoi spre sapte fundatii de caritate, informeaza NewsIn.
Moise Balan si sotia lui Steriana, au fost exilati in 1981 de regimul lui Nicolae Ceausescu, iar de 13 ani stau intr-un apartament cu o camera din Manhattan. Moise a fost contabil si a primit cetatenia americana in 1986, in timp ce sotia lui, care vorbeste foarte putin engleza si nu s-a refacut complet niciodata dupa un accident de motocicleta din 1949, nu a reusit acelasi lucru. Una dintre fundatiile sprijinite de New York Times a intervenit in favoarea femeii, in varsta de 77 de ani. Printre altele, asociatia a convins serviciul de imigratie sa renunte la o taxa de 675 de dolari pentru reexaminarea cererii ei de cetatenie.
Sotii Balan traiesc dintr-un ajutor social de 1.040 de dolari pe luna. Potrivit consilierului care se ocupa de cazul ei, femeia ar putea obtine cetatenia in sase luni. Ea si-ar dori sa voteze, dar nu poate, neavand cetatenie, in timp ce sotul ei poate vota, dar nu o face, pentru ca nu-i place sistemul american indirect prin care este ales presedintele.
Moise Balan s-a nascut in lagarul de concentrare de la Auschwitz la inceputul anilor '40, iar parintii lui au murit acolo. Batranul poarta barba pentru a ascunde una dintre cicatricile cu care a ramas de pe urma experimentelor facute pe el de nemti cand era foarte mic. Nazistii i-au inlocuit ochiul drept, pentru a verifica daca poate vedea cu ochiul altcuiva. N-a putut. In loc sa-l trimita la crematoriu, nazistii l-au aruncat la gunoi, unde l-a gasit bunicul lui.
A intalnit-o pe sotia lui in 1962, intr-un spital din Constanta. Ea era supusa uneia dintre cele 50 de operatii care au urmat accidentului de motocicleta, el avea o vertebra fracturata intr-un accident de munca. Multi ani mai tarziu, Moise a inceput sa critice regimul comunist din Romania care le-a luat proprietatile socrilor sai. In 1980, a facut o greva a foamei de doua saptamani, impreuna cu alte 50 de persoane, intr-un bloc din Techirghiol. Cinci sute de soldati au pus capat grevei, iar ulterior autoritatile au decis ca le-ar fi mai simplu daca ar scapa de Moise Balan. In 1981, el a primit un pasaport care expira in sase luni, ceea ce insemna ca el, sotia sa si fiul lor puteau parasi Romania, dar fara sa se mai intoarca vreodata. Dupa ce au stat mai multe luni intr-o tabara de refugiati din Italia, au ajuns la New York. Sotii Balan si-au platit calatoria vanzandu-si biblioteca.
Acum, sotii Balan locuiesc intr-un apartament cu o camera intr-un complex de stat pentru batrani din Manhattan. Chiria pe luna noiembrie a fost de 333 de dolari. Steriana coase haine pentru familie, dar sotii Balan au fost nevoiti sa accepte anul acesta haine de iarna de la o asociatie de binefacere. Sunt insa prea mandri sa accepte mancare. "Am trait doua saptamani fara mancare", spune el, referindu-se la greva foameni. "Asa ca daca avem mancare o data pe zi, traim regeste", a incheiat acesta.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Rezultate financiare ING Bank: chiar dacă inflația a crescut, banca a dat mai...
Sursa: futurebanking.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Musaca de cartofi: rețeta tradițională românească cu un gust desăvârșit
Sursa: garbo.ro
-
Datoria întregii planete a trecut de 320.000 de miliarde de dolari. Care sunt...
Sursa: wall-street.ro
-
Cine a fost Elisabeta Rizea: Eroina căreia Securitatea i-a smuls părul
Sursa: kudika.ro