Liderii europeni au salutat vineri propunerile Bruxelles-ului cu privire la formarea unui Parteneriat Estic, in vederea consolidarii relatiilor cu sase foste republici sovietice cu UE, desi aprobarea sa oficiala va avea loc in 2009, relateaza AFP.
"Parteneriatul Estic ar urma sa ajute tarile partenere sa inregistreze progrese in privinta reformelor, contribuind astfel la stabilitatea si apropierea lor de UE", au spus sefii de state si guverne din UE, intr-o declaratie adoptata la sfarsitul summitului european.

"Consiliul european saluta propunerile prezentate de Comisia" Europeana saptamana trecuta si i-a delegat pe ministrii de externe "sa prezinte un raport in vederea aprobarii acestei initiative ambitioase in cursul reuniunii din martie 2009", potrivit sursei citate.

Cehia, care asigura presedintia UE de la 1 ianuarie 2009, va organiza un "summit la care sa participe tarile partenere" in vederea lansarii acestui parteneriat.

Comisia Europeana (CE) a propus la 3 decembrie consolidarea relatiilor cu sase foste republici sovietice (Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Republica Moldova si poate Belarus), fara a promite, totusi, integrarea lor in bloc in comunitatea europeana. CE este pregatita sa negocieze cu acest grup de state, cu 75 de milioane de locuitori, acorduri de asociere si zone de liber-schimb, dar si acorduri pentru facilitarea acordarii de vize pentru intrarea in UE.

Ideea acestui Parteneriat Estic a fost lansata in primavara anului 2008 de Polonia si Suedia, care vad in acest lucru un mijloc de contrabalansare a proiectului francez al Uniunii pentru Mediterana. Propunerea a fost accelerata in urma conflictului ruso-georgian din luna august.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.