Fosta prima doamna a Statelor Unite Hillary Clinton va trebui sa accepte sa fie mai putin bine platita decat actualul secretar de stat Condoleezza Rice atunci cand ii va urma la conducerea diplomatiei americane, ca sa respecte un obscur articol al Constitutiei, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
Congresul a alocat miercuri seara senatoarei de New York, desemnata de presedintele ales Barack Obama drept secretar de stat in viitoarea sa administratie, un salariu anual de 186.600 de dolari, cu 4.700 de dolari mai putin decat cel al lui Rice, care are in prezent un salariu anual de 191.300 de dolari.

Niciun membru al Congresului nu poate, intr-adevar, sa acceada intr-un post in executiv daca salariul acestui post a fost marit in timpul mandatului sau, potrivit articolului 1, sectiunea 6 din Constitutia americana.

Prin urmare, Hillary Clinton nu poate deveni secretar de stat fara ca salariul viitorului sau portofoliu sa nu revina la nivelul celui pe care il avea Condoleezza Rice inainte de ianuarie 2007 (186.600 de dolari), data la care a fost marita remuneratia secretarului de stat.

Totusi, daca Hillary Clinton este confirmata pentru acest post de catre Senat, fosta prima doamna va castiga la Departmanentul de Stat mai mult decat castiga in prezent ca senatoare (169.300 de dolari).

Viitoarea retributie a lui Hillary Clinton a fost votata de Camera Reprezentantilor si Senat si urmeaza sa fie aprobata de presedintele in exercitiu George W. Bush.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.