"Claims Conference a predat circa 10,9 milioane de euro unui numar de 5.755 victime care au supravietuit ocupatiei germane din Budapesta", a informat organizatia.

Fiecare dintre acesti supravietuitori a primit 1.900 de euro despagubiri, cu conditia sa nu fi obtinut alte fonduri de acest gen din partea altor organisme.

Un acord a fost incheiat in august cu guvernul german pentru acordarea unui total de 12,3 milioane de euro unui numar de 6.500 supravietuitori ungari ai Holocaustului. Dosarele celor care nu au primit inca despagubiri in cadrul acestui program sunt in curs de rezolvare, a spus Claims Conference.

Inainte de al Doilea Razboi Mondial, comunitatea evreiasca din Ungaria avea 725.000 de membri, dar, in urma deportarilor masive spre lagarele mortii, incepand cu 1944, la finalul conflictului mai erau doar circa 120.000.

Despagubirile au fost date celor care au supravietuit ghetto-ului din Budapesta, avand in vedere ca toti evreii care traiau in zonele rurale au fost asasinati, a explicat Peter Feldmayer, presedintele Asociatiei comunitatilor evreiesti din Ungaria.