UE si Elvetia au renunta la controalele de identitate la frontierele terestre joi la miezul noptii, in urma intrarii in vigoare a acordurilor Schengen.

Potrivit AFP, pasagerii de pe aeroporturi vor avea de asteptat pana la 29 martie pentru suprimarea controalelor intre Elvetia si vecinii sai din UE.

Elvetienii, care nu sunt membri UE, au votat in 2005, in referendum, pentru intrarea tarii in spatiul Schengen.

Controalele de identitate vor fi suprimate pe cei 1.888 kilometri de frontiera, dar marfurile vor trebui in continuare sa fie declarate, Elvetia fiind restrictiva cu privire la importarea de produse agricole ca vin sau carne, mult mai ieftine de cealalta parte a frontierei.

Prin intrarea in Schengen, Elvetia isi va lega baza de date la sistemul electronmic de cautare SIS al UE, ceea ce va permite o mai buna depistare a infractorilor.

Insa intrarea Elvetiei in spatiul Schengen ar putea fi rapid pusa sub semnul intrebarii printr-un vot popular privitor la deschiderea pietei sale de munca pentru romani si si bulgari. Elvetienii, obisnuiti cu referendumurile, se vor pronunta la 8 februarie asupra prelungirii acordurilor de libera circulatie, pe care le are cu UE, privitoare la deschiderea pietei muncii pentru persoanele din UE, reconfirmare necesara odata cu extinderea Uniunii Europene la Bulgaria si Romania. In cazul unui "nu", "prezenta Elvetiei in Schengen ar putea fi intrerupta", a avertizat Bruxelles-ul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.