Seful armatei americane este de parere ca actuala criza economica ameninta sa genereze noi pericole pentru securitatea globala si a avertizat ca Somalia si Yemenul risca sa devina refugii pentru militanti, relateaza NewsIn.

"Un obiectiv semnificativ in Afganistan si Pakistan este ca aceste tari sa nu se transforme in refugii sigure (pentru militanti extremisti - n.red.). Si sunt ingrijorat ca Somalia si Yemenul risca sa se transforme in asemenea refugii", a declarat amiralul Mike Mullen, seful Statului Major Interarme. "Trebuie sa facem tot ce putem pentru a impiedica aparitia unor noi tari-refugiu, de unde putem fi amenintati", le-a spus el jurnalistilor de la Pentagon.

In Somalia, oficialii europeni se tem ca retragerea prevazuta a trupelor etiopiene pana la sfarsitul anului va lasa tara sub controlul islamistilor care cu legaturi cu al-Qaida. In ceea ce priveste Yemenul, un atentat sinucigas de la ambasada americana in care au murit 17 persoane evidentiaza riscul ca aceasta tara sa devina un refugiu pentru teroristi, desi guvernul coopereaza cu Statele Unite in combaterea terorismului inca din 2001.

Potrivit lui Mullen, tarile sarace din Africa si din alte regiuni se confrunta cu o noua instabilitate din cauza crizei financiare. "Exista posibilitatea ca instabilitatea sa creasca, in loc sa scada. Presiunile asupra unor regiuni ca Africa vor fi enorme", a spus el.

Seful armatei americane a adaugat ca atentatele de la Bombay au demonstrat ca un grup mic de militanti poate aduce India si Pakistanul, ambele puteri nucleare, in pragul unui razboi. Gradul de sofisticare a atacului a demonstrat pericolul pe care il presupune existenta unor oaze de siguranta pentru militanti, precum cele din zonele tribale ale Pakistanului, unde se crede ca s-au antrenat autorii atentatelor de la Bombay.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.