Presedintele afgan, Hamid Karzai, si-a incheiat vizita la Casa Alba fara sa obtina, asa cum intentiona, mai mult control asupra trupelor americane din Afganistan.

In pofida conferintei amicale de presa alaturi de liderul american George W. Bush, al carei scop principal a fost acela de a sublinia sustinerea americana fata de primul lider afgan ales in mod democratic, Karzai nu a reusit sa obtina nici promisiunea unei repatrieri rapide a prizonierilor afgani detinuti la baza americana Guantanamo, Cuba, sau in alte locuri.

Ambele subiecte i-au dat bataie de cap lui Karzai in Afganistan, unde sentimentul antiamerican a explodat recent ca urmare a informatiei cu privire la presupusa profanare a Coranului de catre anchetatorii americani de la Guantanamo. 16 afgani si-au pierdut viata in demonstratiile antiamericane de luna aceasta.

"Desigur ca trupele noastre vor raspunde comandantilor americani", a dat asigurari Bush, laudand totodata progresele inregistrate de fortele afgane. Liderul de la Casa Alba a amintit ca Armata Statelor Unite se consulta in permanenta cu Guvernul afgan.

In prezent, aproximativ 20.000 de militari americani se afla in Afganistan, iar costul mentinerii contingentului se ridica la circa un miliard de dolari pe luna. Alti aproximativ 8.200 de militari provin din tari membre NATO.

La trei ani de la inlaturarea regimului talibanilor, Afganistanul este un aliat de incredere al Statelor Unite, insa care, in mod evident, doreste sa obtina mai multa independenta. "Misiunile noastre din Afganistan si Irak sunt identice. Vrem ca cele doua tari sa-si poata asigura singure securitatea. Astfel, vom continua sa antrenam trupele afgane si sa ne consultam cu Guvernul de la Kabul", a comentat Bush.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.