Americanii si noul regim instalat la putere in Irak au gestionat la fel de prost resursele petroliere ale tarii, ca si Natiunile Unite programul "Petrol contra hrana" derulat in timpul embargoului la care a fost supus Bagdadul sub conducerea dictatorului Saddam Hussein, se arata intr-un raport al unei instante de supraveghere desemnate de ONU sa faca un audit independent. Responsabilii fostei autoritati provizorii din Irak, care au condus tara din 2003 pana in iunie 2004, sunt incapabili sa justifice in ce fel s-au cheltuit sute de milioane de dolari dintr-un fond destinat reconstruirii tarii.

Contracte fara licitatii

Banii proveniti din vanzarile de petrol si confiscarea unor bunuri apartinand membrilor fostului regim au fost, initial, gestionati de Autoritatea Provizorie a Coalitiei condusa de americanul Paul Bremer. Ulterior, sarcina a fost preluata de grupul de sprijin zonal, care este condus de reprezentantii ambasadei americane din capitala irakiana. Potrivit raportului, banii erau distribuiti in numerar pentru plata unor lucrari, iar cei care gestionau aceste fonduri ar fi trebuit sa intocmeasca rapoarte scrise, sa ia chitante si alte documente care sa dovedeasca modul in care au fost cheltuiti, insa acest lucru nu s-a intamplat aproape niciodata.

Contrabanda merge inainte

Firma KMPG care a realizat auditul sustine ca, in perioada 29 iunie 31 decembrie 2004, contrabanda cu petrol a continuat. Echipamentele pentru masurarea productiei de petrol nu au fost instalate, in ciuda promisiunilor facute de americani in urma cu un an si exista semne ca 618.000 de tone de petrol, in valoare de 69 milioane de dolari, au disparut misterios.

Compania petroliera irakiana insarcinata cu comercializarea petrolului (SOMO) a depus 97,8 milioane de dolari, proveniti din vanzarea petrolului, in trei conturi bancare neautorizate din Irak si Iordania si a facut tranzactii dubioase in valoare de 461 milioane de dolari, in timp ce americanii au inchis ochii la asemenea practici.

Nici ministerele de resort irakiene nu au acordat in mod transparent contractele si nu au urmarit ca banii sa fie varsati acolo unde ar trebui. PMG recomanda Ministerului irakian al Finantelor sa controleze aceste fonduri pentru a fi siguri ca ele ajung in bugetul destinat reconstructiei tarii si nu in conturi clientelare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.