Potrivit lui Kiril, patriarhul va fi intronizat la 1 februarie.

Patriarhul Aleksei al II-lea a murit vineri, la varsta de 79 de ani, dupa 18 ani la conducerea Bisericii.

Patriarhul Rusiei, Aleksei al II-lea, a fost inhumat marti, in funeralii impozante la care au participat numerosi responsabili, interni si internationali, printre care patriarhul Romaniei, Daniel, si presedintele R.Moldova, Vladimir Voronin, relateaza AFP.

Aleksei al II-lea a fost un personaj foarte respectat de rusi si foarte prezent pe planul politic si mediatic, oficiind toate marile liturghii in Catedrala Isus Mantuitorul, de multe ori in prezenta responsabililor tarii.

In schimb, a avut o perioada lunga de raceala cu catolicii, pe care ii acuza de "prozelitism" in Rusia, si a refuzat sa-l primeasca pe Papa Ioan Paul al II-lea. O apropiere s-a produs totusi de cand Benedict al XVI-lea este Papa. In iunie, Aleksei al II-lea a declarat ca "prozelitismul" catolic ramane o problema pe "pamantul traditional ortodox al Rusiei si al altor tari din CSI".

Biserica Ortodoxa Rusa l-a numit patriarh interimar al tuturor rusilor pe mitropolitul Kirill de Smolensk si Kaliningrad, considerat o figura reformista in cadrul conservatoarei biserici ruse.