Autoritatile elene au luat o serie de masuri pentru a ajuta comerciantii care au suferit pagube importante in urma valului de violente fara precedent care a cuprins Grecia, dupa ce un adolescent a fost ucis de politie, relateaza NewsIn.

Primaria din Atena a hotarat sa scuteasca de taxe, pentru un an, persoanele afectate de violentele urbane din ultimele zile.

Si principala banca din tara, Banca Nationala a Greciei, a anuntat ca ii sustine pe comerciantii care au avut de suferit, oferindu-le un moratoriu pe o perioada de un an privind recuperarea datoriilor si propunandu-le credite avantajoase pentru repararea magazinelor si refacerea stocurilor.

Ministrul economiei, Giorgios Alogoskoufis s-a intalnit marti cu ministrul muncii, Fani Palli-Petralia, pentru a discuta masuri in favoarea proprietarilor de magazine si angajatilor lor.

La randul sau, Camera de Comert a pus in functiune o linie telefonica speciala pentru cererile de indemnizatii. "Statul trebuie sa aiba grija de proprietatea cetatenilor sai, pe care au obtinut-o cu sudoarea fruntii lor, este obligat sa le asigure tinerilor greci un viitor mai bun", a declarat presedintele Camerei de Comert, Michalis Zorpidis.

Potrivit unui bilant anuntat marti de politie, 108 persoane au fost arestate in Grecia de sambata seara. Alte 29 de persoane au fost internate timp de mai multe ore, majoritatea pentru probleme respiratorii provocate de gazele lacrimogene, potrivit pompierilor.

La Atena, autoritatile a facut 55 de arestari numai in cursul zilei de marti. Dintre acestea, patru persoane au fost retinute pentru violente si alte 12 pentru furt.

Pompierii au anuntat luni ca au izbucnit incendii in 49 de cladiri de birouri, 47 de magazine, 14 agentii bancare si in trei ministere. De asemenea, 20 de masini au fost incendiate.

Primarul Atenei, Nikitas Kaklamanis a declarat ca "322 de magazine si doua chioscuri au fost distruse partial sau total" in centrul capitalei, dar bilantul ar putea ajunge la "360 - 370 de magazine".

Autoritatile si comerciantii au calificat pagubele "catastrofale". Niciodata Grecia nu s-a confruntat cu un val similar de jafuri si de actede vandalism. "Pagubele sunt incalculabile, este o catastrofa", a declarat primarul adjunct al Atenei, Giorgios Dimopoulos, pentru postul de radio Flash Radio.

Tinerii au provocat haos in aproape tot centrul capitalei elene, din piata Omonia, pana la magazinele din cartierul de lux Kolonaki, unde se afla ambasade si birouri ale mai multor politicieni.

Hotii, dintre care multi imigranti ilegali, potrivit politiei, au luat tot ce au gasit, de la haine si bijuterii pana la arme de colectie, carne sau hrana pentru animale, relateaza presa. "Autoritatile locale au desfasurat inca din primele ore ale zilei de marti toate serviciile de curatenie disponibile pentru a reface marile artere ale centrului orasului, devastat. Dar ne temem de consecintele asupra imaginii Atenei", a spus primarul adjunct.

Si primarul Atenei, Nikita Kaklamanis, a afirmat ca, dupa trei zile de violente, imaginea orasului a fost distrusa inainte de sarbatorile de iarna. "In momentul in care ar trebui sa luam masuri pentru a face fata crizei financiare internationale, orasul nostru a fost cuprins de o frenezie a autodistrugerii", a spus Kaklamanis.

La Salonic, cel putin 69 de magazine au fost jefuite si 14 incendiate. Potrivit politiei, dintre cei 16 suspecti arestati in cel de-al doilea oras ca marime al Greciei, 14 sunt acuzati de furt, iar ceilalti doi de tentativa de furt. Opt sunt straini - romani si albanezi


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.