Pentagonul a dat asigurari marti ca nu este ingrijorat cu privire la siguranta arsenalelor nucleare ale Indiei si Pakistanului, dupa atentatele sangeroase de la Bombay, si a minimalizat riscul ca grupari teroriste sa poata obtine arme atomice din vreuna dintre cele doua tari, relateaza NewsIn.

"Nu avem niciun motiv sa fim ingrijorati cu privire la siguranta arsenalelor celor doua tari", a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Geoff Morrell, in timpul unei conferinte de presa.

Intrebat cu privire la riscul ca teroristi sa puna mana pe arme nucleare, in contextul relatiilor tensionate dintre cele doua tari, el a raspuns: "De indata ce avem de-a face cu terorism in tari care sunt puteri nucleare, acest lucru suscita ingrijorari serioase".

"Acesta este motivul pentru care vrem sa lucram cu ei si cu altii care se afla in aceeasi situatie, pentru a ne asigura ca arsenalul lor nuclear este inca in siguranta", a adaugat Morrell.

India, majoritar hindusa, si Pakistanul musulman au aparut ca state distincte in 1947, dupa divizarea fostei colonii britanice India. Pana la 500.000 de oameni au murit in revolte, iar cele doua tari au fost implicate in trei razboaie intre timp.

India si Pakistanul au fost in pragul unui al patrulea razboi in 2002, la doar cativa ani dupa ce ambele isi dezvoltasera capacitati nucleare. Conflictul a fost evitat la presiunile americane, iar cele doua tari au inceput un proces de pace.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.