Cel mai important grup, format si studenti si profesori, a inceput sa defileze catre piata centrala din Syntagma, unde se afla Parlamentul grec. Ei aveau banderole pe care scria "Demiteti-l pe Karamanlis", premierul elen, si calificand Guvernul drept "stat de ucigasi".

Mai multe sute de membri ai Frontului comunist sindical (PAME), reuniti in cadrul grevei generale de 24 de ore din tara, s-au alaturat unui grup de protestatari care se indrepata spre Ministerul Muncii.

Cele mai mari doua sindicate din tara, Confederatia generala a munctiroilor greci (600.000 de membri) si Federatia functionarilor (ADEDY, 200.000 de membri) au convocat muncitorii la un miting "pasnic" in fata Parlamentului, in piata Syntagma, in jurul pranzului.

Sindicatele au ignorat un apel al premierului Costas Karamanlis, care le-a cerut marti seara, intr-un discurs, sindicatelor sa renunte la manifestatii.

Socialistii din opozitie au cerut Guvernului conservator sa demisioneze, in timp ce scutierii au incercat sa disperseze protestatarii din fata Parlamentului grec si din suburbiile Atenei.

Tinerii au atacat fortele de politie si in fata cimitirului unde peste 5.000 de persoane au participat la funeraliile lui Alexandris Grigoropoulos, adolescentul in varsta de 15 ani ucis de politie.

"Credem ca aceasta este o criza mult mai profunda, o criza sociala, o criza morala. Avem un Guvern caruia ii lipseste capacitatea de a implementa legea, a declarat liderul socialist Giorgios Papandreou, in timpul unui priveghi organizat pentru tanarul decedat.

Cel mai grav val de violente urbane din Grecia, dupa 1974, a izbucnit dupa ce un politist l-a impuscat mortal pe Grigoropoulos, sambata. Politistul care a deschis focul asupra lui Alexis Grigoropoulos, in varsta de 15 ani, dupa o altercatie intre fortele de ordine si un grup de tineri, in cartierul Exarchia, a fost arestat si inculpat pentru omucidere, iar colegul care il insotea a fost acuzat de complicitate.

Ciocnirile demonstreaza, insa, si nemultumirea populatiei fata de un Guvern afectat de scandaluri si fata de politicile economice adoptate, pe fondul crizei financiare mondiale.

Premierul elen Costas Karamanlis, care nu dispune de o majoritatea confortabila in Parlament, s-a intalnit cu mai multi lideri politici pentru a incerca sa faca un front comun in fata violentelor si le-a cerut sindicatelor sa anuleze mitingurile prevazute pentru miercuri. "Trebuie sa avem o pozitie unita impotriva actiunilor ilegale, sa condamnam in mod clar violenta, jafurile si vandalismul", a spus el.

Sindicatele au respins, insa, apelul, iar un miting convocat la ora locala si a Romaniei 12.00 ar putea antrena noi violente. Greva generala, de 24 de ore, va afecta sectorul serviciilor publice, activitatile comerciale si transportul in comun.

Pagubele materiale produse de ciocnirile de strada (magazine, banci si masini incendiate) sunt evaluate la milioane de euro. Guvernul, a carui popularitate a scazut semnificativ si care este condus in sondaje de socialisti, a promis ca va oferi compensatii.

Karamanlis a castigat alegerile din 2004, la scurt timp dupa Jocurile Olimpice de la Atena, care i-au facut mandri pe greci. Dar o serie de scandaluri in care au fost implicati ministri, precum si masuri economice aspre, pe fondul crizei financiare mondiale, au antrenat o schimbare a preferintelor electoratului, patru ani mai tarziu.

Revoltele din Grecia s-au extins repede din Atena in cel putin 10 orase din tara cu 11 milioane de locuitori, inclusiv pe insulele turistice Creta si Corfu. Cetateni greci au protestat si la Paris, Berlin, Londra si Haga.