UE si Canada au convenit asupra unui viitor acord "cer deschis", care va merge mai departe decat cel incheiat cu Statele Unite, a anuntat marti Comisia Europeana, relateaza AFP.

Acordul le va permite companiilor aeriene canadiene si europene sa efectueze curse transatlantice intre orasele pe care le vor dori. Acest lucru va pune capat anilor de acorduri bilaterale pentrru limitarea traseurilor, a preturilor sau a numarului de curse saptamanale.

Un acord similar intre UE si SUA a intrat in vigoare la 30 martie.

Insa acordul UE-Canada vizeaza printre altele sa le permita europenilor sa investeasca liber in companii aeriene din Canada si viceversa. UE de abia a inceput sa negocieze pe acest punct cu Statele Unite.

Acordul cu Canada prevede o cooperare pentru reducerea efectelor aviatiei asupra climei, ca si pentru recunoasterea unor norme reciproce de securitate.

"Acordul va fi esential pentru continuarea stimularii comertului transatlantic dintre UE si Canada", a spus comisarul european pentru transporturi.

Textul parafat de Comisie mai trebuie discutat de statele membre UE.

Acordul, parafat de mai multe zile, va intra in vigoare dupa semnarea sa finala, preconizata pentru prima jumatate a lui 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.