Comisia Europeana (CE) a anuntat, marti, ca in perioada 2009-2013 vor fi alocate 55 milioane euro de la bugetul UE unui program ce vizeaza crearea unui internet mai sigur de utilizat de catre copii, in conditiile cresterii numarului de tineri internauti, potrivit deciziei Consiliului de Ministri.
Noul program pentru un internet mai sigur, care va intra in vigoare la inceputul lui 2009, a fost propus de Comisia Europeana la inceputul acestui an, in scopul protejarii copiilor in lumea virtuala si pentru a le da posibilitatea de a folosi in siguranta servicii online precum retelele sociale, blogurile si comunicarea instantanee prin mesaje, anunta un comunicat CE.

Conform unui nou sondaj Eurobarometru, desfasurat in toate statele membre ale UE, 75% dintre copiii cu varste cuprinse intre 6 si 17 ani folosesc deja internetul – o tendinta in crestere. Conform celor declarat de jumatate dintre parintii care nu utilizeaza internetul, copilul lor are acces online.

Cel putin jumatate dintre parinti au declarat ca stau de vorba cu copiii lor despre activitatile online ale acestora. In plus, ei iau masuri de precautie cum ar fi faptul ca nu permit copiilor lor sa divulge informatii personale online (92%) sau sa comunice cu oameni pe care nu ii cunosc (83%).

59% dintre parinti au declarat ca utilizeaza softuri de filtrare sau de monitorizare. Parintii care nu utilizeaza instrumente de filtrare spun ca au incredere in copiii lor (64%) sau ca nu stiu cum sa le acceseze sau sa le utilizeze (14%). Studiul SIP Bench privind instrumentele de filtrare, publicat recent de Comisie, arata ca, in ansamblu, aceste instrumente s-au imbunatatit in ultimii trei ani si au devenit mai usor de instalat.

De asemenea, vor mai fi finantate proiecte ce urmaresc crearea unei baze de cunostinte privind noile tendinte in utilizarea tehnologiilor online si consecintele acestora asupra vietii copiilor.

„In ziua de azi, copiii intra in lumea internetului si a tehnologiilor mobile de foarte timpuriu si devin deseori veritabili cunoscatori ai tehnologiilor si adolescenti pasionati de internet. Deoarece aceste tehnologii ii ajuta la studiu si le ofera noi modalitati interesante de a socializa cu altii, deseori copiii le adopta mai repede decat parintii lor. Trebuie sa ne asiguram ca, ori de cate ori folosesc servicii online sau mobile, ei pot recunoaste potentialele riscuri si le pot face fata”, a declarat Viviane Reding, Comisarul UE pentru societate informationala si mass-media.

Bugetul de 55 milioane euro alocat noului program pentru un internet mai sigur va fi distribuit astfel: 48% pentru cresterea gradului de sensibilizare a publicului, 34% pentru lupta impotriva continutului ilegal, 10% pentru promovarea unui mediu online mai sigur si 8% pentru crearea unei baze de cunostinte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.