Manifestatia are loc cu cateva ore inaintea inmormantarii lui Alexis Grigoropoulos, adolescentul de 15 ani ucis de un agent al fortelor speciale, incident care a declansat un val de violente urbane in toata tara.

Tanarul va fi inmormantat marti dupa-amiaza, intr-o suburbie a orasului, Palio Faliro, din apropierea portului Pireus.

Profesorii din sindicatul din invatamantul gimnazial (OLME) au desfasurat in fruntea convoiului o banderola mare cu textul "Asasinul, vinovatul este Guvernul". Circa 2.000 de liceeni si studenti luau parte la manifestatie. Oamenii, adunati in fata sediilor Universitatii din Atena, in centrul capitalei, urmau sa isi continue marsul pe marile artere ale orasului si apoi sa mearga la Parlament.

Si la Salonic, al doilea oras ca marime al Greciei, circa 2.000 de liceeni, studenti si militanti de stanga manifestau pe strazile orasului.

Luni noapte, incidente violente s-au produs din nou in marja manifestatiilor, iar politia a arestat 87 de persoane. Majoritatea celor arestati sunt persoane care au vandalizat magazinele din centrul Atenei in cele mai grave violente urbane pe care le-a cunoscut Grecia, au precizat sursele citate.


REALITATEA.NET - Oamenii au ieșit să protesteze față de uciderea unui adolescent pe străzile Atenei Doisprezece politisti au fost raniti in confruntarile cu tinerii si cel putin zece persoane au fost spitalizate pentru probleme respiratorii, dupa ce fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene.

Pompierii au fost nevoiti sa intervina in 190 de locuri si au stins incendii in 49 de cladiri de birouri, 47 de magazine si 10 cladiri care gazduiau sedii ministeriale, au anuntat ei. Douazeci de vehicule au fost, de asemenea, incendiate, iar doi pompieri au necesitat spitalizare pentru probleme respiratorii.

Moartea lui Alexis Grigoropoulos a antrenat trei zile de violente urbane la Atena, Salonic si in numeroase alte orase din Grecia, in cursul carora zeci de magazine, banci si cladiri publice au fost incendiate sau jefuite. Mai multe sectii de politie au fost asemenea atacate de tineri, in marja manifestatiilor organizate de principalele partide de stanga parlamentare.

Premierul conservator Costas Karamanlis a promis luni ca statul va pune capat violentelor urbane, dar acestea au continuat in noaptea de luni spre marti, iar ministrul de interne Prokopis Pavlopoulos a fost nevoit sa ia apararea fortelor de ordine, pe care presa le acuza de ineficienta. Luni, Karamanlis a facut apel la unitate nationala.