Presedintele rus Dmitri Medvedev, premierul Vladimir Putin, dar si liderii belarus, Aleksandr Lukasenko, si sarb, Boris Tadici, erau asteptati marti la inmormantarea patriarhului rus Aleksei al II-lea, decedat vineri, la varsta de 79 de ani, relateaza AFP.

Funeraliile lui Aleksei al II-lea, care a reconstruit influenta Bisericii Ortodoxe in Rusia, cu sustinerea lui Vladimir Putin, au inceput marti dimineata, la Moscova, in catedrala Iisus Mantuitorul.

Slujba, care a inceput la ora locala 8.00 (7.00 ora Romaniei), urma sa dureze trei ore. Trupul patriarhului a fost expus in ultimele zile in imensa catedrala alba cu dom aurit din apropiere de Kremlin, dinamitata de Stalin in 1931 si reconstruita in anii '90. Slujba funerara urma sa inceapa la ora locala 11.00 (10.00 ora Romaniei), iar inhumarea la ora 13.00 (12.00 ora Romaniei).

Cosciugul deschis, potrivit traditiei ortodoxe, a fost asezat pe un catafalc inconjurat de trandafiri albi si de crini, in centrul catedralei. Fata lui Aleksei al II-lea, care a fost numit patriarh al Moscovei si al tuturor rusilor in 1990, era acoperita cu un val alb, asa cum cere traditia in cazul funeraliilor unor membri importanti ai clerului. O panza verde, culoarea patriarhului, a fost asezata pe cosciug.

Succesorul interimar al lui Aleksei al II-lea, mitropolitul Kirill de Smolensk si Kaliningrad, a prezidat inceputul liturghiei, impreuna cu 200 de episcopi si preoti, imbracati in vestminte albe, brodate cu fir de aur si cu perle, simbol la trecerii catre viata de apoi.

In multime, au fost prezenti reprezentanti ai statului si au regiunilor ruse, precum si personalitati culturale, ca cineastul Nikita Mihalkov, dar si marea ducesa Maria Vladimirovna, mostenitoarea autoproclamata a ultimului tar al Rusiei.

La ceremonii au asistat si reprezentanti ai altor biserici ortodoxe si ai Vaticanului.

Peste 50.000 de credinciosi au mers duminica si luni sa ii aduca un ultim omagiu patriarhului, care era foarte iubit in Rusia, fiind considerat artizanul renasterii celei mai mari biserici ortodoxe din lume dupa anii de ateism sovietic.

Aleksei al II-lea, care a murit vineri la varsta de 79 de ani, aparent din cauza unei insuficiente cardiace, va fi inhumat in catedrala Botezul Domnului, asa cum si-a exprimat dorinta.

Kremlinul a anuntat publicarea unui decret al presedintelui Dmitri Medvedev prin care toate evenimentele publice prevazute luni sunt anulate.

Aleksei al II-lea a fost un personaj foarte respectat de rusi si foarte prezent pe planul politic si mediatic, oficiind toate marile liturghii in Catedrala Isus Mantuitorul, de multe ori in prezenta responsabililor tarii.
In schimb, a avut o perioada lunga de raceala cu catolicii, pe care ii acuza de "prozelitism" in Rusia, si a refuzat sa-l primeasca pe Papa Ioan Paul al II-lea. O apropiere s-a produs totusi de cand Benedict al XVI-lea este Papa. In iunie, Aleksei al II-lea a declarat ca "prozelitismul" catolic ramane o problema pe "pamantul traditional ortodox al Rusiei si al altor tari din CSI".

Biserica Ortodoxa Rusa l-a numit patriarh interimar al tuturor rusilor pe mitropolitul Kirill de Smolensk et Kaliningrad, considerat o figura reformista in cadrul conservatoarei biserici ruse. O decizie finala cu privire la succesiunea lui Aleksei al II-lea va fi luata in urmatoarele sase luni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.