Dalai Lama a primit luni titlul de doctor honoris causa al Universitatii Jagellonne din Cracovia, cea mai veche universitatea poloneza, relateaza NewsIn

Senatul universitatii i-a decernat acest titlul in octombrie 2007 lui Dalai Lama, "pentru aplicarea celor mai inalte standarde etice in viata sociala si publica, pentru meritele sale in dialogul intre religii si pentru lupta sa nonviolenta pentru libertatea tibetanilor".

"Este o onoare din doua motive. Universitatea Jagellone este cea mai veche universitate din Polonia, veche de 600 de ani, iar polonezii ocupa un loc special in inima mea", a declarat liderul spiritual al tibetanilor in fata profesorilor si studentilor.

"Poporul polonez a traversat in istoria sa momente dificile, dar spiritul sau a fost intotdeauna imuabil", a subliniat Dalai Lama, in varsta de 73 de ani.

Laureat al Premiului Nobel pentru pace in 1989 si sustinator al nonviolentei, Dalai Lama a adus un omagiu si miscarii anticomunism Solidaritatea din anii '80. " (In acea perioada - n.red.) ascultam zilnic BBC pentru a afla ce se intampla aici, pentru a afla ce se intampla cu Solidaritatea. Am aflat multe atunci despre spiritul polonez", a spus el.

Liderul spiritual tibetan a evocat si memoria Papei Ioan Paul al II-lea. "Este o onoare pentru mine sa ma alatur Papei Ioan Paul al II-lea si Maicii Tereza printre doctorii honoris causa ai Universitatii Jagellonne`, a spus el. "Am avut mai multe audiente la Papa, de la inceputul pontificatului sau. Eram frati spirituali, foarte apropiati. L-am admirat si l-am respectat", a declarat Dalai Lama la Cracovia, oras al carui arhiepiscop a fost Karol Wojtyla pana la alegerea sa ca Papa, in 1978.

Sosit vineri in Polonia poentru o vizita de doua zile, Dalai Lama a participat la sfarsitul saptamanii trecute la Gdansk la ceremoniile pentru 25 de ani de cand Lech Walesa a primit premiul Nobel pentru pace. Cu aceasta ocazie, s-a intalnit cu presedintele francez Nicolas Sarkozy.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.