Padurea amazoniana este distrusa intr-un ritm ingrijorator, releva ultimele date facute publice de guvernul brazilian, preluate de BBC. Datele sunt valabile pentru anul trecut. Astfel, in 12 luni au fost taiati copacii de pe o suprafata totala de 26.000 kmp, ceea ce inseamna ca fata de perioada anterioara, defrisarile s-au majorat cu sase la suta. Cea mai grava situatie se inregistreaza in statul brazilian Mato Grosso, unde intinse suprafete de jungla au fost defrisate pentru a face rost de terenuri destinate agriculturii. Ministrul brazilian al Mediului a anuntat ca pierderea a 26.000 kmp de padure tropicala inseamna ca o cincime din toata jungla Amazonului a disparut.

Din aceasta suprafata defrisata, jumatate se afla in Mato Grosso, unde copacii sunt inlocuiti cu culturi de soia. Exportul de soia, mai ales catre China si Europa, a permis anul trecut Braziliei sa inregistreze un excedent in balanta dintre importuri si exporturi. In acest timp, organizatiile ecologiste atrag atentia ca taierea padurii amazoniene inseamna o grava pierdere si o amenintare la nivel planetar. Organizatia Greenpeace l-a numit "regele defrisarilor" pe guvernatorul statului Mato Grosso. Deloc intamplator este unul dintre cei mai mari cultivatori de soia la nivel mondial.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.