"Este timpul sa ne gandim la o noua strategie", a declarat Barack Obama in timpul campaniei electorale cu privire la relatiile dintre cele doua tari, care nu au legaturi diplomatice in adevaratul sens al cuvantului.
Statele Unite au decretat embargo asupra insulei in 1962, dupa esecul invadarii Cubei, intr-o incercare de a rasturna regimul lui Fidel Castro. Restrictiile au fost inasprite in repetate randuri, iar Havana a evaluat la 93 de miliarde de dolari pierderile suferite din aceasta cauza de economia sa.
Obama ar putea decide mai intai revizuirea restrictiilor impuse asupra calatoriilor catre Cuba. Americanilor de origine cubaneza le este permis cu dificultate sa mearga pe insula si numai pentru perioade limitate de timp. In plus, cetatenii americani care nu au legaturi cu statul comunist nu au dreptul sa il viziteze.
"Nu exista ambasadori mai buni ai libertatii decat americanii de origine cubaneza. De aceea voi autoriza imediat si fara restrictii calatoriile si trimiterea de fonduri catre insula", a sustinut Obama in timpul campaniei. El si-a mai luat angajamentul de a reexamina restrictiile impuse cubanezilor exilati in Statele Unite pentru ca au trimis bani rudelor lor.
In plus, Obama a declarat ca este dispus sa discute direct cu presedintele Raul Castro, care l-a inlocuit pe fratele sau, Fidel Castro, care sufera de probleme de sanatate.
In plus, Washingtonul ar putea lua in calcul posibilitatea retragerii Cubei de pe lista statelor care sprijina terorismul, explica Archibald Ritter, cercetator la Scoala de relatii internationale Normal Patterson din Ottawa, Canada. El a subliniat ca o astfel de masura ar avea un efect pozitiv asupra relatiilor dintre cele doua tari.
Dezghetarea ar putea viza si comertul. Statele Unite sunt din ce in ce mai atrase de posibilitatile oferite de vecinul lor. In pofida embargoului, americanii sunt deja prinipalii funizori de bunuri catre Cuba, care importa 84% din totalul necesar de alimente.
Un alt argument in favoarea Havanei este petrolul. Autoritatile cubaneze evalueaza la 21 de miliarde de barili rezervele nedovedite de titei in zona economica a Golfului Mexic. Activitatile de exploatare au inceput cu ajutorul Braziliei si Chinei si cu protectia Rusiei. "Petrolul joaca un rol important pe termen scurt" intre cele doua state, considera Terry Maris, profesor la centrul de studii despre comertul cubanez, la Universitatea din Ohio.
Totusi, diplomatia americana pledeaza in favoarea mentinerii embargoului si sanctiunilor impuse Cubei, argumentand ca acestea reprezinta un mijloc de presiune considerabila asupra regimului comunist.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Campanie Salt Bank: banca dublează donațiile românilor
Sursa: futurebanking.ro
-
Beneficiile consumului de broccoli și rețete delicioase
Sursa: garbo.ro
-
Reacția lui Călin Georgescu după anularea alegerilor: Sistemul corupt din...
Sursa: kudika.ro
-
Georgescu, după decizia CCR: Toate sunt scoase din context. Dacă ei spun e...
Sursa: wall-street.ro