Presedintele francez Nicolas Sarkozy, a carui tara detine presedintia prin rotatie a UE, i-a cerut astazi presedintelui polonez, Lech Kaczynski, sa semneze Tratatul de la Lisabona pana la sfarsitul acestui an, relateaza Reuters.

Nicolas Sarkozy a facut din ratificarea Tratatului de la Lisabona de catre statele membre prioritatea presedintiei franceze a UE, care se va incheia la 31 decembrie.

Soarta documentului a fost afectata negativ de respingerea textului de catre irlandezi, la referendumul din luna iunie. Parlamentul polonez a aprobat deja tratatul, insa Lech Kaczynski, eurosceptic, a spus ca va semna textul doar daca Irlanda gaseste o modalitate de a adopta acest document european.

"Sper ca presedintele Kaczynski sa incheie procesul de ratificare inainte ca presedintia franceza sa se incheie", a declarat Sarkozy, pentru tabloidul polonez Fakt, intr-un interviu publicat sambata. "Ar fi un gest de prietenie franco-poloneza, care ar fi foarte important pentru mine", a adaugat liderul francez.

Nicolas Sarkozy urmeaza sa organizeze o sesiune de discutii sambata, in orasul polonez Gdansk, cu privire la planurile UE de combatere a incalzirii climatice.

Lech Kaczynski a spus ca semnarea tratatului ar fi "fara sens" dupa votul irlandezilor, insa a declarat ca Varsovia nu va bloca textul, daca Irlanda va ratifica la randul ei tratatul. Toate statele membre UE trebuie sa semneze textul, pentru ca acesta sa poata intra in vigoare.

Tratatul de la Lisabona vizeaza reformarea institutiilor europene. O comisie parlamentara irlandeza a spus recent ca Dublinul ar putea organiza un al doilea referendum cu privire la acest text.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.