Aministierea este legata si de Aid al-Adha, sarbatoarea musulmana a sacrificiului, care marcheaza sfarsitul pelerinajului anual la Mecca si Medina si care va fi celebrata la 8 decembrie, a precizat agentia.

"Cele doua sarbatori simbolizeaza atasamentul poporului turkmen fata de valorile traditionale, de principiile pacii si caritatii. Decretul sefului de stat turkmen pentru aceasta amnistiere este o dovada" in acest sens, a subliniat TDH. Este a cincea aministiere decisa de Berdimuhamedov de la preluarea puterii in februarie 2007, dar numai prima, in august 2007, i-a vizat pe prizonierii politici. Sute de prizonieri politici se afla in prezent in inchisoare in aceasta tara, potrivit organizatiilor pentru apararea drepturilor omului.

Presedintele turkmen, care i-a succedat in functie lui Saparmurat Niazov, seful de stat autoritar care a murit in decembrie 2006, a inceput sa deschida economia tarii, sa puna capat cultului personalitatii precedesorului sau, insa fara a demara vreo reforma de amploare.

Doar un singur partid politic este autorizat in Turkmenistan, iar Berdimuhamedov il conduce, detinand atat functia de presedinte, cat si de sef al guvernului.