Candidatii favoriti la functia de Patriarh al Rusiei ar fi mitropolitul Kiril, "ministru de externe" al Patriarhiei, si Klement, mitropolitul de Kaluga si Borovsk, considera un expert, citat de AFP.
"A venit la conducerea Bisericii intr-un moment de mari schimbari si a incercat sa o mentina in acea perioada tulbure", a declarat Aleksandr Verhovski, analist la centrul Sova specializat pe chestiuni religioase.
"A fost criticat pentru ca s-a opus schimbarilor. Era conservator, cu siguranta, dar s-a justificat in scopul pastrarii Bisericii ca institutie", a adaugat expertul.

"Cu toate ca nu s-a produs o ameliorare calitativa a Bisericii, ea este acum mult mai stabila decat in anii '90", a adaugat expertul.

"De ce Patriarh avem nevoie acum? Este o mare intrebare", a subliniat el, citand printre posibilii succesori pe mitropolitul Kiril, "ministru de externe" al Patriarhiei, si pe Klement, mitropolitul de Kaluga si Borovsk.
"Sfantul Patriarh a murit la locuinta sa din Peredelkino, din apropiere de Moscova, vineri dimineata", a informat anterior seful biroului de presa, Vladimir Viguilianski.

Aleksei al II-lea a fost un personaj foarte respectat de rusi si foarte prezent pe planul politic si mediatic, oficiind toate marile liturghii in Catedrala Isus Mantuitorul, de multe ori in prezenta responsabililor tarii.
In schimb, a avut o perioada lunga de raceala cu catolicii, pe care ii acuza de "prozelitism" in Rusia, si a refuzat sa-l primeasca pe Papa Ioan Paul al II-lea. O apropiere s-a produs totusi de cand Benedict al XVI-lea este Papa.

In iunie, Aleksei al II-lea a declarat ca "prozelitismul" catolic ramane o problema pe "pamantul traditional ortodox al Rusiei si al altor tari din CSI".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.