Autoritatile italiene au descoperit ca patru romi care locuiau intr-o tabara din apropiere de Roma, destinata celor fara venituri, detineau mai multe case, masini de lux si conturi in banca, relateaza cotidianul online Quotidiano.net, potrivit NewsIn.

Pe langa conturile din banca, pe unde au trecut doua milioane si jumatate de euro din 2002 pana in prezent, romii detineau doua imobile, unul la Rovigo si unul la Nettuno, cu o valoare totala de un milion de euro, si 11 masini de lux, printre care si mai multe SUV-uri.

Aparent, cei patru romi nu aveau nicio sursa de venit si locuiau gratis in tabara de romi Casilino 900. De fapt, insa, aproape zilnic ei faceau depozite la termen de mii de euro, pe care ii aduceau in saci de gunoi, ceea ce a atras atentia lucratorilor la banca.

Miercuri dimineata, carabinieri au lansat o operatiune in tabara de romi Casilino 900, de la Roma, cea mai mare din Europa, potrivit Il Tempo. Ei au confiscat masinile si au pus sechestru pe conturile celor patru romi, trei femei, surori, si un barbat.

Autoritatile cred, insa, ca este vorba numai de varful icebergului si ancheteaza filiera de spalare a banilor. Deocamdata, insa, nu se stie de unde proveneau banii. Potrivit procurorilor, este posibil ca cei patru suspecti, toti aflati inca in libertate, sa fi spalat banii proveniti din diverse activitati ilegale ale grupurilor de crima organizata.

In aceste conditii, miercuri dupa-amiaza, ministrul de interne Roberto Maroni i-a convocat pe prefectii de Roma, Milano si Napoli (comisari extraordinari pentru situatia romilor), pe presedintele UNICEF Italia si pe reprezentanti ai ministerelor Muncii, Sanatatii si Politicilor Sociale si Educatiei, Universitatilor si Cercetarii relateaza cotidianul Quotidiano.net. Ei au discutat "politicile, actiunile si strategiile care sa le garanteze copiilor identificati in taberele de romi abuzive un proces de scolarizare si socializare care le-a fost negat anterior",

La reuniune a fost decisa si infiintarea unui grup de lucru interministerial care va elabora, in decurs de o luna, un plan de interventie, pe baza informatiilor obtinute la recensamantul desfasurat in cursul verii in taberele de nomazi. Astfel, autoritatile vor inchide taberele ilegale si vor construi complexe dotate cu utilitatile nesare. In plus, romii vor primi ajutor pentru a-si gasi un loc de munca.

Maroni a cerut si decaderea din drepturile parintesti a celor care isi trimit copiii la cersit, propunere care se bucura si de sustinerea opozitiei. "Sa fie decazuti din drepturile parintesti cei care isi trimit fiii minori la cersit. Acei romi sunt copii care au aceleasi drepturi ca si copii nostri", a subliniat Francesco Ruttelli, membru PD (stanga, opozitie).

De asemenea, ministrul de interne a anuntat ca prezenta armatei pe strazile din Italia va fi prelungita cu inca sase luni. "Guvernul va prelungi cu inca sase luni folosirea militarilor" pentru prevenirea infractionalitatii, a declarat el, citat de agentia de presa Adnkronos.

"Guvernul este multumit de aceasta initiativa, care a permis identificarea a 35.000 de persoane in perioada 4 octombrie - 30 noiembrie, arestarea a 81dintre ele, controlarea a 19.200 de vehicule si sechestarea de arme, stupefiante si droguri", a subliniat el. "A crescut (numarul -n.red.) actiunilor pentru stoparea microinfractionalitatii (...). Este exact rezultatul pe care voiam sa il obtinem", a conchis el.

In baza unui decret controversat, 1.000 de militari au fost insarcinati cu supravegherea zonelor considerate sensibile sau strategice, ca ambasadele, 1.000 au fost detasati in centrele de primire pentru imigranti, iar 1.000 patruleaza pe strazi impreuna cu politia.

Desfasurarea armatei italiene in orase nu are decat un singur precedent. In 1992, dupa atentatele mafiote care i-au costat viata pe judecatorii Giovanni Falcone si Paolo Borsellino, Guvernul a trimis soldati pe strazile principalelor orase din Sicilia. Operatiunea a durat din iulie 1992 pana in iulie 1998.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.